Coalitie VS bombardeert per ongeluk Syrisch leger: ‘tientallen doden’

De aanval komt enkele dagen nadat Rusland en de VS afspraken maakten over een wapenstilstand, om humanitaire hulp te kunnen verlenen.

Schade aan panden in Qamishli, in het noordoosten van Syrië.
Schade aan panden in Qamishli, in het noordoosten van Syrië. Foto Delil Souleiman / AFP

De internationale coalitie geleid door de Verenigde Staten heeft zaterdag per ongeluk het Syrische leger onder vuur genomen. Bij de raketaanval in het oosten van Syrië zijn tientallen doden gevallen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten kwamen 30 tot 35 militairen om, zo meldt persbureau Reuters. Het Russische leger spreekt in een verklaring echter van meer dan zestig doden.

Doelwit van de aanval – die komt tijdens een wapenstilstand – was een gebied vlak bij het vliegveld van Deir ez-Zor, dat momenteel in handen is van het Syrische leger. De internationale coalitie was echter in de veronderstelling dat het strijders van terreurgroep Islamitische Staat onder vuur nam, zo is te lezen in een verklaring.

Twitter avatar samueloakford Samuel Oakford Breaking: US says it halted airstrike in Deir ez-Zor after Russia informed it strike may have hit regime forces. https://t.co/A681oQ0qWm

Meteen toen Rusland de VS op de hoogte stelde van de fout is gestopt met bombarderen, aldus de Amerikanen. De VS benadrukken dat de aanval niet met opzet was en dat het Russische leger vooraf is ingelicht. Het gebied bij Deir ez-Zor is in het verleden meermaals bestookt in de strijd tegen IS, aldus de verklaring.

Lees ook: Vooral scepsis na schimmige deal tussen VS en Rusland.

Het Syrische leger sprak eerder in een verklaring al van een “gevaarlijke daad van flagrante agressie”. Volgens het regeringsleger heeft de coalitie nu het pad geëffend voor IS om het vliegveld van de oostelijke stad in te nemen. Ook elders in Syrië werd zaterdag door de VS gebombardeerd.

Tekst gaat verder onder de kaart

Zeven dagen lang geen bombardementen

De aanval op de luchthaven van Deir ez-Zor komt enkele dagen nadat Rusland en de Verenigde Staten het na lang onderhandelen eens werden over een wapenstilstand in Syrië. Door zeven dagen lang niet te bombarderen in de belegerde gebieden kunnen humanitaire organisaties daar hulp verlenen en burgers van voedsel voorzien.

Eerder op zaterdag beschuldigde Rusland de Verenigde Staten al van het schenden van het staakt-het-vuren. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn de afspraken in vijf dagen tijd liefst 199 keer met de voeten getreden. “Als de VS nu niets doen ligt de volledige verantwoordelijkheid voor het mislukken bij hen”, aldus een woordvoerder.

Lees ook: De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen.

Syrië is al meer dan vijf jaar het toneel van een hevige burgeroorlog tussen het leger van president Bashar al-Assad en verschillende rebellengroepen en jihadistische groeperingen. Het Syrische regime kan rekenen op de steun van Rusland. Het Westen wil echter dat de regering van Assad op termijn opstapt.