Rapper Boef opnieuw aangehouden in Tilburg

De rapper zou de “gedragsaanwijzingen” van het Openbaar Ministerie met voeten hebben getreden.

Rapper Boef werd in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw opgepakt. Beeld ter illustratie.
Rapper Boef werd in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw opgepakt. Beeld ter illustratie. Foto Evert Elzinga / ANP

Twee dagen na zijn vrijlating is rapper Boef in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw opgepakt in Tilburg. Hij werd aangehouden omdat hij de “gedragsaanwijzingen” die hij meekreeg bij zijn vrijlating donderdag vrijwel meteen zou hebben overtreden, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). Zaterdagmiddag werd hij weer vrijgelaten.

Het is de derde aanhouding en de tweede dagvaarding voor rapper Boef. In januari wordt de vloggende rapper bij de politierechter verwacht.

Het OM benadrukt dat het niet om een nieuw strafbaar feit ging. Wat de rapper dan wel heeft gedaan, kon het OM niet zeggen. De gedragsaanwijzingen die Boef “overhandigd heeft gekregen” hebben te maken met de wijze van contact met de politie en met verspreiding van boodschappen via sociale media. Het OM hoopt hiermee dat de agenten “ongestoord hun werk kunnen doen en bij te dragen aan een veiliger Tilburg zonder openbare ordeverstoringen”. Vrijdag werd Boef gehoord over het beledigen van agenten in zijn vlogs, waarop 185.000 mensen geabonneerd zijn.

Kregen de razend populaire ‘straatvloggers’ deze week terecht half Nederland over zich heen? Straatvloggers: patsen met je geld, lak aan autoriteit

Op een filmpje is te zien dat de arrestatie, rond 1.50 uur, rustig verliep. De 23-jarige rapper werd eerder deze week opgepakt wegens opruiing. In een vlog riep hij mensen op om naar Tilburg te gaan om daar te vechten met collega Para Soma. Er heerst al langere tijd een vete tussen de twee rappers. Zo zei Boef eerder al in een video dat ze met elkaar op de vuist zijn gegaan.

Massale vechtpartij voorkomen

Via sociale media liepen de bedreigingen uit de hand. Zondagnacht wist de politie een massale vechtpartij in Tilburg te voorkomen. Een groep van meer dan honderd jongeren liep door de straten van Tilburg-Noord, een enkeling gewapend met stokken. Afgelopen donderdag werd de vloggende rapper weer op vrije voeten gesteld. Volgens het OM was niet langer sprake van voldoende mate van verdenking om hem te kunnen voorgeleiden.

Rapper Boef is bekend geworden door zijn vlogs op YouTube, die soms meer dan vijfhonderdduizend keer bekeken zijn. Poppodia hebben al aangegeven concerten te willen cancellen vanwege de ophef In Tilburg, Eindhoven en Dordrecht zijn inmiddels concerten geannuleerd. Volgens het Dordtse poppodium Bibelot was de rapper daar zaterdag niet welkom, omdat hij zich na zijn vrijlating “wederom beledigend en bedreigend” heeft uitgelaten in de richting van de politie.