Moslimjongeren uiten het geloof minder dan hun ouders

De jongeren brengen minder vaak een bezoek aan de moskee, lezen de Koran minder en drinken vaker alcohol dan hun ouders.

Een kwart van de moslimjongeren leest de Koran minder dan hun ouders. Omgekeerd leest tien procent van de jongeren de Koran juist vaker. Beeld ter illustratie.
Een kwart van de moslimjongeren leest de Koran minder dan hun ouders. Omgekeerd leest tien procent van de jongeren de Koran juist vaker. Beeld ter illustratie. Foto Roos Koole / ANP

Jonge moslims lezen de Koran minder en drinken vaker alcohol dan hun ouders. Moslima’s dragen gemiddeld minder vaak een hoofddoek dan hun moeder en moslimjongens brengen op hun beurt minder vaak een bezoek aan de moskee. Dat meldt dagblad Trouw op basis van een onderzoek van sociologen aan de Universiteit Utrecht.

Een derde van de meisjes wiens moeder een hoofddoek draagt, doet dat zelf niet. Een derde van de jongens bezoekt de moskee minder vaak dan hun vader (meer dan een keer per maand). Een kwart van de moslimjongeren leest de Koran minder dan hun ouders. Omgekeerd leest tien procent van de jongeren de Koran juist vaker. Een kleine groep moslimjongeren (17 procent) gaf aan dat het geloof belangrijker is dan dat het voor hun ouders is. Als het op vasten en niet eten van varkensvlees aankomt, doet bijna negentig procent hetzelfde als zijn of haar ouders.

Vergelijkbare resultaten in Engeland en Duitsland

De onderzoekers volgden vanaf 2010 vijfduizend Nederlandse 14- en 15-jarigen en de ouders in hun ontwikkeling. Later zijn aan die groep nog Turkse en Marokkaanse jongeren toegevoegd om de gegevens representatief te maken voor de islamitische gemeenschap. In Engeland en Duitsland is in dezelfde periode dezelfde studie gedaan en daar komen vergelijkbare resultaten uit.

Onderzoeker en hoogleraar sociologie Frank van Tubergen in Trouw: “Moslimjongeren worden dus beïnvloed door het overwegend seculiere land waarin ze wonen.”

De secularisatie komt minder snel op gang dan dat het bij bijvoorbeeld christelijke jongeren gaat. Voor meer dan de helft van de christelijke jongeren is het geloof minder belangrijk dan hun ouders. Bij moslimjongeren is dat een kwart. Van Tubergen tegen Trouw:

“Deze identificatie als moslim blijft sterk onder jongeren, maar het navolgen van religieuze voorschriften neemt af. Het lijkt erop dat religie voor moslimjongeren meer en meer een privézaak wordt. Ze laten vooral de aspecten van het geloof die je publiek toont achterwege.”