Iraanse paralympiër overlijdt na val in wegwedstrijd

Ook op de Olympische Spelen gingen meerdere renners hard onderuit op het parcours in Rio de Janeiro.

Bahman Golbarnezhad in actie tijdens de wegwedstrijd in Rio.
Bahman Golbarnezhad in actie tijdens de wegwedstrijd in Rio. Anthony Edgar/IOC via AP

Op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro is zaterdag een Iraanse wielrenner om het leven gekomen na een val in de wegwedstrijd. De 48-jarige Bahman Golbarnezhad ging onderuit in de afdaling van een steile helling en raakte daarbij een rots met zijn hoofd, zo melden Braziliaanse media.

Na de valpartij hebben hulpdiensten nog geprobeerd Golbarnezhad te redden, maar dat mocht niet baten. In het ziekenhuis overleed de renner alsnog, bevestigde het Iraanse Olympisch Comité aan persbureau AFP. Golbarnezhad reed mee in de klasse C4-5, voor sporters met een lichte fysieke beperking. De Nederlander Daniël Abraham Gebru won in die race het goud.

Ook op Spelen al veel valpartijen

Ook op de Olympische Spelen leidde het parcours van de wegwedstrijd al tot meerdere harde valpartijen. Bij de wedstrijd voor vrouwen gingen Annemiek van Vleuten in de afdaling hard onderuit waarna ze tijdlang roerloos bleef liggen. Bij die val liep de 33-jarige renster drie breukjes in haar wervelkolom op.

Bij de mannen schoten onder meer Vincenzo Nibali, Serio Henao en Richie Porte uit de bocht tijdens de afdaling in de wegwedstrijd. Wereldwielerbond UCI weigerde na afloop echter het parcours als gevaarlijk te bestempelen. Volgens de unie was het een veilig, uitdagend parcours, zo liet de organisatie daags nadien in een verklaring weten.