Politie bekijkt rol tipgever bij vergismoord

Corruptie Het onderzoek naar de ‘vergismoord’ op GGZ-directeur Rob Zweekhorst leidt naar een crimineel die informant was van de politie.

Een medewerker in de controlekamer van de containerscanner van het douanekantoor op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven.
Een medewerker in de controlekamer van de containerscanner van het douanekantoor op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven. Foto Victor Wollaert / ANP

De politie onderzoekt de betrokkenheid van een Rotterdamse politie-tipgever bij de mysterieuze moord op Rob Zweekhorst. De GGZ-directeur uit Berkel en Rodenrijs werd op 1 januari 2014 doodgeschoten terwijl hij zijn honden aan het uitlaten was. Zijn moord leidde tot veel opschudding.

De betrokken rechercheur verklaart dat tipgever René F. „onderzoekssubject” is in de zaak rond de moord op Zweekhorst. Dat is opmerkelijk omdat hij in eerste instantie informatie heeft verschaft in een aanpalend onderzoek naar cocaïnehandel in de Rotterdamse haven. René F. had intensief contact met de politie over die zaak en beschuldigde een criminele rivaal.

Lees ook over het grote onderzoek naar corruptie in de Rotterdamse haven Hoe een lading cocaïne Rinus fataal werd

De rechercheur verklaart dat René F. bij aanvang van het onderzoek naar de moord op Zweekhorst nog geen verdachte was. De vraag of hij nu verdachte is mocht de rechercheur niet beantwoorden van de officier van justitie. Het verhoor van de rechercheur is onlangs afgenomen in het onderzoek naar drugshandel en corruptie in de Rotterdamse haven. Maandag begint bij de rechtbank in Rotterdam de behandeling van de zaak tegen de eerste verdachten die worden beschuldigd van cocaïnesmokkel en omkoping.

Hoofdverdachte in deze zaak is douanier Gerrit G. Hij zou hebben geholpen om cocaïne ongezien het land binnen te smokkelen.