Goud voor wielrenner Abraham na val concurrenten

De 31-jarige Nederlander leek op weg naar het brons, totdat de twee koplopers tegen elkaar aanreden en ten val kwamen.

Daniel Abraham Gebru komt winnend over de streep nadat zijn concurrenten rechts zijn gevallen.
Daniel Abraham Gebru komt winnend over de streep nadat zijn concurrenten rechts zijn gevallen. Foto Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Wielrenner Daniël Abraham Gebru heeft zaterdag op opmerkelijke wijze de wegwedstrijd op de Paralympische Spelen gewonnen. De 31-jarige Nederlander leek op weg naar de derde plek, totdat de twee renners die voor hem reden bij de sprint met elkaar in botsing kwamen en vielen. Een verbaasde Abraham snelde het duo in de laatste meters voorbij.

Medaillespiegel
22:29
Olympische Spelen Rio 2016
     
1. China 98 76 49 223
2. Verenigd Koninkrijk 60 34 42 136
3. Oekraëne 38 33 36 107
4. Verenigde Staten 36 41 29 106
5. Australië 19 28 26 73
7. Nederland 15 18 24 57

Abraham, die zestien jaar geleden uit Etitrea vluchtte vanwege de oorlog, sloot zich volgens de NOS op vier ronden voor het einde aan bij de twee koplopers, Jegor Dementjev en Alistair Donohoe. Toen de aankomst in zicht kwam kon de Nederlander het tweetal niet langer volgen. Niet veel later kwam hij echter alsnog winnend over de streep.

Enkele uren na de zege volgde een tweede wielermedaille: goud voor Vincent ter Schure en zijn piloot Timo Fransen op de wegwedstrijd voor sporters met een visuele beperking. Het tweetal klopte in de sprint Ignacio Ávila Rodríguez en zijn piloot Joan Font Bertoli.

De gouden medailles van Gebru en Ter Schure/Fransen zijn de veertiende en vijftiende van de Nederlandse ploeg deze Paralympische Spelen. Ook won Nederland in Rio de Janeiro al achttien zilveren en 24 bronzen plakken, een veel betere oogst dan op de Spelen van Londen in 2012. Nederland staat daarmee op de zevende plek in de medaillespiegel.

De Paralympische Spelen zijn inmiddels bezig aan de laatste dag. Later op de avond komt onder meer sprintster Marlou van Rhijn nog in actie tijdens de finale van de 100 meter. Zij won eerder het goud op de 200 meter.

Lees ook: Verschillende handicaps, dezelfde race. Hoe wordt dat bepaald?.