FrieslandCampina betaalt boeren om minder te melken

Het bedrijf hoopt dat er zo minder fosfaat wordt geproduceerd, een stof die in de mest van koeien zit.

Foto Valerie Kuypers / ANP

FrieslandCampina gaat boeren betalen om minder melk te produceren. Voor elke niet-geproduceerde liter betaalt de coöperatie haar leden het komende halfjaar 0,10 euro, zo laat het bedrijf zaterdag in een verklaring weten. Dat bedrag komt bovenop een reductiepremie van 0,14 euro per liter die de Europese Commissie twee maanden geleden aankondigde.

De maatregel moet ertoe leiden dat boerenbedrijven minder melk produceren en dat er zodoende minder fosfaat vrijkomt, een stof die in de mest van koeien zit. In totaal trekt FrieslandCampina 15 miljoen euro uit voor het plan. Dat staat gelijk aan een vermindering van 150 miljoen kilo melk, nog geen twee procent van de totale jaarproductie.

Een woordvoerder van het zuivelbedrijf laat weten:

“We hebben in Europa afgesproken dat er minder fosfaat moet worden geproduceerd. Wij als zuivelbedrijf kunnen daar niet op sturen, maar wel op vermindering van de hoeveelheid melk die wordt geproduceerd. Dat kan bijvoorbeeld door het aantal koeien te verminderen.”

Boeren: 0,24 euro is te weinig

Of de extra premie voldoende is om boeren te verleiden minder melk te produceren is overigens nog de vraag. In juli lieten de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Dutch Dairy Board (DDB) namelijk al weten dat de vergoeding minimaal 0,30 euro per kilo moest bedragen om aantrekkelijk te zijn. Alles lager dan dat zou onvoldoende zijn om de vaste lasten te betalen, aldus de bonden.

Lees ook: Europese melkboeren krijgen miljoenen tegen overproductie.

Sinds de afschaffing van het melkquotum in april vorig jaar zijn boeren aanzienlijk meer melk gaan produceren. Zo produceerden alleen de leden van FrieslandCampina 5.488 miljoen kilo melk in de eerste zes maanden van dit jaar. Dat is een toename van bijna 12 procent in vergelijking met dezelfde maanden van 2015.