Filipijnse terreurgroep Abu Sayyaf laat Noorse gijzelaar vrij

Hoe de man er nu aan toe is, is niet bekend. Of er losgeld is betaald, is evenmin bekend.

Filippijnse soldaten houden de wacht in een militair kamp in Jolo terwijl ze zich voorbereiden voor een operatie tegen de extremistische groep Abu Sayyaf.
Filippijnse soldaten houden de wacht in een militair kamp in Jolo terwijl ze zich voorbereiden voor een operatie tegen de extremistische groep Abu Sayyaf. Foto Mark Navales / AFP

De Filipijnse terreurgroep Abu Sayyaf heeft een Noorse gijzelaar, die al een jaar werd vastgehouden in de jungle, vrijgelaten. Dat meldt persbureau AP op basis van het Filipijnse leger. Hoe de man er nu aan toe is, is niet bekend. Of er losgeld is betaald, is evenmin bekend.

De Noor, Kjartan Sekkingstad, viel samen met twee Canadezen en een Filipijn in de handen van Abu Sayyaf. De twee Canadezen werden in april en juni onthoofd.

Abu Sayyaf eiste 5,7 miljoen euro voor de gegijzelden. Toen de deadline voor de betaling verstreek, werden de Canadezen om het leven gebracht. In Canada reageerde premier Trudeau woedend op de “koelbloedige moord”. Zijn regering zal samenwerken met de Filipijnen en internationale partners om de verantwoordelijken voor deze “gruwelijke daad” te vervolgen, sprak de premier.

Ze waren blij

In juni werd de Filipijnse Marites Flor al vrijgelaten. Zij zag hoe de Canadezen naar de plek van executie werden geleid. “Het was zo pijnlijk omdat ik ze net voordat ze geëxecuteerd werden zag. Ze [de strijders] keken ernaar en ze waren blij”, zei ze toen.

In de jachthaven op het Filipijnse eiland Samal werd het viertal door gewapende mannen gekidnapt. Naar alle waarschijnlijkheid werden ze toen meegenomen naar het eiland Jolo in Sulu, een jungleprovinicie waarin veel Abu Sayyaf-strijders actief zijn.

De terreurgroep pleegt vaker aanslagen op de eilandengroep. De dodelijkste aanslag uit de Filipijnse geschiedenis werd gepleegd door Abu Sayyaf: in 2004 kwamen bij een bomaanslag op een boot 116 mensen om het leven. Abu Sayyaf zegt te streven naar een onafhankelijke islamitische provincie op de Filipijnen en zwoer trouw aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.