FC Twente wint ruim van ADO, Heerenveen zegeviert weer

Opnieuw was het duo dat deze zomer werd gehuurd van City belangrijk. Ünal scoorde twee keer, Celina één keer.

FC Twente viert feest na de 3-0 door Bersant Celina.
FC Twente viert feest na de 3-0 door Bersant Celina. Foto ANP

FC Twente is dit seizoen aanmerkelijk beter begonnen dan het vorige. De club uit Enschede won zaterdag met 4-1 van ADO Den Haag, de derde zege in de laatste vier wedstrijden. Een groot aandeel in de overwinning werd geleverd door het duo dat deze zomer op huurbasis overkwam van Manchester City.

Twente heeft na zes wedstrijden nu al negen punten, en staat daarmee op de achtste plek in de competitie. Hoe anders was dat een jaar geleden toen de club nauwelijks wist te winnen en moest vrezen voor degradatie. Na zeventien wedstrijden kwam de kampioen van het seizoen 2009/2010 toen niet verder dan dertien punten.

Net als bij de zege op FC Groningen vorige maand was Enes Ünal opnieuw belangrijk. De Turkse speler die wordt gehuurd van City maakte twee doelpunten. De andere treffers van Twente werden gemaakt door Bersant Celina (de andere City-huurling) en Kamohelo Mokotjo. Voor ADO trof alleen Kevin Jansen het doel.

Derde zege op rij voor Heerenveen

Ook SC Heerenveen lijkt na een stroef begin van de competitie de vorm te hebben gevonden. Op bezoek bij Roda JC wonnen de Friezen met 0-3, de derde overwinning in drie duels. De ploeg van trainer Jurgen Streppel klimt daardoor op naar de derde plek in de stand. Ajax en AZ, de nummers vier en vijf, hebben nog wel een wedstrijd tegoed.

Heerenveen kreeg overigens wel een beetje hulp van de thuisploeg, die al voor de rust twee keer rood kreeg en met negen man verder moest. Ook Heerenveen zag na zo’n 75 minuten een speler vroegtijdig naar de douche vertrekken, nadat Shay Facey zijn tweede gele kaart kreeg. De doelpunten in Kerkrade kwamen van Sam Larsson, Henk Veerman en Arber Zeneli.

Strafschop helpt Vitesse op weg

Vitesse had het zaterdagavond in de eigen Gelredome lange tijd erg moeilijk met Go Ahead Eagles. De Arnhemmers hadden het overwicht, maar kwamen pas diep in de tweede helft tot scoren. De eerste treffer viel een kwartier voor tijd uit een strafschop, binnengeschoten door Ricky van Wolfswinkel. Lewis Baker bepaalde twee minuten later de eindstand.

In het laatste duel van de zaterdagavond sleepte Excelsior er in de slotfase een gelijkspel uit tegen Willem II. De Tilburgers kwamen in eigen huis op voorsprong door een vroeg doelpunt van Francisco Sol Ortiz. Tien minuten voor tijd schoot Hicham Faik uit een vrije bal de gelijkmaker binnen.