Amerikaanse schrijver Edward Albee (88) overleden

Albee wordt gezien als een van de belangrijkste Amerikaanse toneelschrijvers.

Edward Albee, die vrijdag op 88-jarige leeftijd overleed, op een foto uit 2010.
Edward Albee, die vrijdag op 88-jarige leeftijd overleed, op een foto uit 2010. Foto Reuters

De Amerikaanse schrijver Edward Albee, bekend van Who’s Afraid of Virginia Woolf, is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Volgens Reuters stierf hij in zijn huis op op Long Island, New York.

Hoe Albee aan zijn eind is gekomen, is niet bekend. Albee wordt gezien als een van de belangrijkste Amerikaanse toneelschrijvers. Zijn bekendste werk was de bovengenoemde Who’s Afraid of Virginia Woolf. In 1962 werd het voor het eerst opgevoerd op Broadway, vier jaar later werd het verfilmd met Elizabeth Taylor in een van de hoofdrollen.

Drie keer Pulitzer Prize

In zijn leven won Albee tot driemaal toe een Pulitzer Prize. In 1967 kreeg hij er een voor A Delicate Balance, in 1975 voor Seascape en in 1991 foor Three Tall Women. Hij schreef in totaal meer dan dertig stukken, die zich kenmerkten door een scherp gevoel voor humor en duistere thema’s.