AIVD wil encryptie WhatsApp beperken

Volgens de directeur van de AIVD is het voor het beschermen van de rechtsorde essentieel om de communicatie van verdachte personen te ontsleutelen.

Het gebouw van de AIVD in Zoetermeer.
Het gebouw van de AIVD in Zoetermeer. Foto ANP / Lex van Lieshout

Inlichtingendienst AIVD wil de encryptie van onder meer chatdienst WhatsApp beperken. Dat zegt de baas van de AIVD, Rob Bertholee, in een gesprek met de Volkskrant. Volgens Bertholee is het voor het beschermen van de rechtsorde essentieel om de communicatie van verdachte personen te ontsleutelen.

Dat Bertholee dit zegt is opvallend, omdat het tegen het standpunt van het kabinet ingaat. Dat is juist voor het belang van sterke versleuteling, omwille van de privacy van de Nederlandse burgers. Volgens AIVD-baas Bertholee weegt iets als terreurdreiging zwaarder:

“Ik vind bescherming van privacy ook uitermate belangrijk, maar zouden mensen die privacy als hoogste doel hebben, dat net zo enthousiast nastreven als zij slachtoffer zijn van een aanslag?”

Communicatie inzien

Tegen de Volkskrant zegt Bertholee zegt dat de AIVD deze versleuteling ongedaan moet kunnen maken. “Ik wil van diegenen die een bedreiging vormen de communicatie inzien.” De sterke versleuteling zou het voor veiligheidsdiensten moeilijk maken eventuele terroristen op te sporen, die volgens hem veel gebruikmaken van chatdiensten als WhatsApp en Telegram.