Zweeds gerechtshof handhaaft arrestatiebevel Assange

De Zweedse autoriteiten willen Assange ondervragen over een verkrachtingszaak uit 2010.

Frank Augstein/AP

Het Zweedse gerechtshof heeft besloten dat het arrestatiebevel tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange van kracht blijft. De Zweedse autoriteiten willen Assange ondervragen over een zaak uit 2010. Hij zou een Zweedse vrouw verkracht hebben. Assange ontkent deze beschuldigingen.

De Australiër verblijft sinds 2012 noodgedwongen in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij vreest dat een rechtszaak in Zweden ervoor zorgt dat hij uitgeleverd wordt aan de Verenigde Staten, waar hij gezocht wordt vanwege de onthulling van duizenden documenten met gevoelige militaire en diplomatieke informatie.

In februari concludeerde een VN-werkgroep dat Assange onterecht wordt vastgehouden. Het Verenigd Koninkrijk en Zweden hebben dit oordeel naast zich neergelegd, ze vinden dat de WikiLeaks-oprichter het rechtssysteem ontvlucht.

Een Zweedse rechtbank oordeelde vervolgens dat het verblijf van Assange in de Ecuadoraanse ambassade niet gelijk staat aan detentie. Daarom bestaan er nog altijd gronden om de beschuldigingen tegen Assange serieus te nemen en dat er een kans bestaat dat hij zich aan rechtsvervolging onttrekt.