Woede om ‘etnische zuivering’-opmerking Netanyahu

In een omstreden Youtubefilmpje vergelijkt de Israëlische president het uitzetten van Joden uit Palestijnse gebieden met ‘etnische zuiveringen’.

Foto Gali Tibbon/AP

,,Schandelijk en niet aanvaardbaar”, zei secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties afgelopen donderdag. ,,Ongepast en onbehulpzaam”, zeiden de Verenigde Staten eerder al. De Israëlische premier Netanyahu heeft het weer eens voor elkaar: de internationale gemeenschap is furieus over iets wat hij heeft gezegd.

De woede gaat over een Engelstalig filmpje dat de premier vorige week verspreidde. Het Palestijnse leiderschap, zei hij, vindt dat er ,,geen Joden” mogen wonen in een toekomstige Palestijnse staat. ,,Daar is een term voor: het heet etnische zuivering”, aldus Netanyahu.

Tekst gaat verder na de video:

Deze term is uiterst beladen. Volgens het internationaal recht zijn de Joodse nederzettingen in Palestijns gebied illegaal. Inmiddels wonen er, inclusief bezet Oost-Jeruzalem, zo’n driekwart miljoen Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. En het tempo waarin huizen voor Joodse kolonisten worden gebouwd, is dit jaar verder opgeschroefd.

Als er al over ‘etnische zuivering’ wordt gesproken met betrekking tot het Israëlisch-Palestijnse conflict, dan gaat het volgens critici niet over theoretische ontruimingen, maar over de daadwerkelijke verdrijving van zo’n 700.000 Palestijnen in 1948. Israël heeft zich in dit verband altijd hevig verzet tegen het gebruik van de term.

Met het filmpje reageerde Netanyahu op kritiek vanuit de internationale gemeenschap dat het uitbreiden van Joodse nederzettingen niet bijdraagt aan een tweestatenoplossing. Volgens de premier vormen de nederzettingen geen obstakel voor vrede.

De Amerikaanse verontwaardiging over Netanyahu’s woorden heeft niet in de weg gestaan dat de militaire hulp van de VS aan Israël wordt verhoogd. Vanaf 2018 ontvangen de Israëliërs jaarlijks 3,4 miljard euro uit Washington, tegen 2,8 miljard nu.