Westfries Museum heeft schilderijen terug

Verwacht wordt dat de doeken binnen enkele weken weer in Hoorn te zien zijn.

Conservator Karel de Jong van het Westfries Museum in Hoorn gaf in januari 2005 uitleg bij een lijst waarin een foto van het gestolen schilderij 'Gezicht op de haven van Hoorn van Jan Claesz Rietschoof uit anno 1712'.
Conservator Karel de Jong van het Westfries Museum in Hoorn gaf in januari 2005 uitleg bij een lijst waarin een foto van het gestolen schilderij 'Gezicht op de haven van Hoorn van Jan Claesz Rietschoof uit anno 1712'. Foto Marcel Antonisse / ANP

Het Westfries Museum heeft de vijf schilderijen die in 2005 gestolen werden en eerder dit jaar in Oekraïne opdoken, weer terug. Directeur Ad Geerdink van het museum nam de kunstwerken in ontvangst op de Nederlandse ambassade in Kiev, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend.

De vijf schilderijen die nu weer terug zijn, behoren tot de kostbaarste objecten die destijds ontvreemd werden. Het gaat om onder meer ‘Vrouw Wereld’ van Jacob Waben en ‘De Boerenbruiloft’ van Hendrick Boogaert. De Oekraïense autoriteiten spoorden deze doeken in april op.

Zilverwerk

De vijf schilderijen werden met negentien andere doeken en zeventig stukken zilverwerk begin 2005 uit het Westfries Museum geroofd. Het is onbekend waar de overige gestolen schilderijen en het zilverwerk zich bevinden.

Vertegenwoordigers van het Nederlandse en het Oekraïense Openbaar Ministerie waren de teruggave overeengekomen. Woensdag reisde restaurator Ronald de Jager naar de Oekraïense hoofdstad om de echtheid vast te stellen van de vijf werken uit de Gouden Eeuw.

Volgens het museum hangen de doeken over enkele weken weer in de museumzalen.