Voorzitter raad van commissarissen KNVB stapt per direct op

De beslissing van Johan Lokhorst komt nadat een ruime meerderheid van de eredivisieclubs het vertrouwen in de rvc had opgezegd.

De ingang van de KNVB- campus.
De ingang van de KNVB- campus. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De voorzitter van de raad van commissarissen betaald voetbal van de KNVB, Johan Lokhorst, stapt op. Dat heeft hij vrijdagavond bekendgemaakt aan de directie van de KNVB, meldt de voetbalbond. Het is de laatste ontwikkeling in een zeer chaotische periode bij de KNVB.

De beslissing van Lokhorst komt nadat woensdag een ruime meerderheid van de eredivisieclubs het vertrouwen in de raad van commissarissen had opgezegd.

Lees ook ons achtergrondstuk over waarom het niet botert tussen de KNVB en de voetbalclubs

Lokhorst zegt in een verklaring geen andere uitweg te zien:

“Ik vind het jammer dat een deel van de eredivisieclubs ons werk om structurele veranderingen binnen de KNVB aan te brengen niet steunt. [...] Zonder vertrouwen kun je niet functioneren.”

Vertrouwensbreuk

De eredivisieclubs voelen zich onvoldoende betrokken bij het beleid van de rvc. De druppel was de beoogde opvolger voor Bert van Oostveen, de bestuursvoorzitter en directeur betaald voetbal die begin deze maand vertrok. Zonder dat de clubs werden gepolst werd Gijs de Jong, nu nog operationeel directeur betaald voetbal, door de rvc naar voren geschoven. Zelfs bondsvoorzitter Michael van Praag werd verrast door het vertrek van Van Oostveen.

Nadat de eredivisieclubs het vertrouwen opzegden, werd de benoeming van De Jong opgeschort. De overige vier rvc-leden zijn Simon Kelder, Henk Kivits, Johan de Kock en Ger Vermeulen. Zij zullen zich komende week beraden op hun positie.

Lokhorst en zijn commissarissen kregen vaker kritiek. Toen het Nederlands elftal zich niet voor het EK 2016 plaatste, besloot de rvc Van Oostveen ‘gewoon’ te herbenoemen tot 2019. Ook benoemde de rvc een technisch directeur, Hans van Breukelen, tegen de zin in van Van Oostveen.

Tijdens een persconferentie over zijn afscheid liet Van Oostveen weten dat hij “niet meer de energie had om tegen de stroom in te zwemmen”. Dat lag vooral aan de enorme kritiek die hij kreeg na een constructie waarin Guus Hiddink werd aangesteld als bondscoach en assistent Danny Blind het na twee jaar mocht overnemen. Hiddink vertrok echter voortijdig, waardoor Blind eerder doorschoof.

Chaos

Het technisch team rondom bondscoach Blind is verre van compleet. Dick Advocaat vertrok al na drie maanden plotseling naar Fenerbahçe en ook Marco van Basten verlaat de KNVB.

Ruud Gullit was even in beeld als opvolger voor Advocaat, maar hij bedankte. Hij was “des duivels” dat hij via Van Basten moest horen dat hij opstapte en niet van technisch directeur Hans van Breukelen, met wie hij onderhandelde, zei hij in RTL Late Night. Van Breukelen begon in juli bij de KNVB.

Een overzicht van de top bij de KNVB (tekst gaat verder onder de afbeelding):
knvb2

Johan Lokhorst (64) werd op 4 juni 2012 door de clubs benoemd tot rvc-voorzitter, als opvolger van Benk Korthals. Bij zijn aantreden als voorzitter van de rvc beëindigde hij zijn functie bij UEFA, als lid van de commissie die de financiën in de gaten houdt.