Stunt in de maak bij de Orange Lions

©

Jessey Voorn vliegt en hij is in volle vlucht met het Nederlands basketbalteam, dat zaterdag nog één (Duitse) muur moet slechten om het EK in 2017 te bereiken. Een mens zou denken dat het langste volk op aarde zich in een vloek en een zucht voor dat toernooi kwalificeert, maar zo lang als de mannen zijn, zo klein zijn de basketbalbudgetten. Daar kan Voorn (25) over meepraten. Toen hij vier jaar geleden bij ABC in zijn eigen Amsterdam (u had zijn rechteronderarm al gezien) speelde, ging de club failliet. Via het noorden (Groningen), het zuiden (Canarische Eilanden, ‘het weer was mooi, sportief was het minder’) en het halfnoorden (Zwolle, zonder dolle), landde hij bij ZZ Leiden. Maar eerst dus de Orange Lions, het team dat drie jaar geleden afgeschaft dreigde te worden, maar dat prompt voor het eerst in dertig jaar de eindronde van het EK haalde. En die stunt nu lijkt te herhalen, zeker nadat de Lions zich deze week na verlenging langs de Denen vochten. ‘This came from deep….’ twitterde Voorn, een bokserszoon die je niet hoeft te leren wat vechten is. Voorns motto is dan ook een subtiele variatie op dat van Muhammad Ali: ‘Adapt like a shadow respond like an echo.’