RvC-voorzitter van KNVB Johan Lockhorst stapt op

De voorzitter van de raad van commissarissen betaald voetbal van de KNVB, Johan Lokhorst, is opgestapt. Dat heeft hij vrijdagavond gezegd aan de directie van de KNVB, meldt de voetbalbond. Het is een nieuwe ontwikkeling in een zeer chaotische periode bij de KNVB.

De beslissing van Lokhorst komt nadat woensdag een ruime meerderheid van de eredivisieclubs het vertrouwen in de raad van commissarissen had opgezegd.

Lokhorst zegt in een verklaring geen andere uitweg te zien: “Ik vind het jammer dat een deel van de eredivisieclubs ons werk om structurele veranderingen binnen de KNVB aan te brengen niet steunt. [...] Zonder vertrouwen kun je niet functioneren.”

De eredivisieclubs voelen zich onvoldoende betrokken bij het beleid van de rvc. De druppel was de beoogde opvolger voor Bert van Oostveen, de bestuursvoorzitter en directeur betaald voetbal die begin deze maand vertrok. Zonder dat de clubs werden gepolst werd Gijs de Jong, nu nog operationeel directeur betaald voetbal, door de rvc naar voren geschoven. Zelfs bondsvoorzitter Michael van Praag werd verrast door het vertrek van Van Oostveen.

Nadat de eredivisieclubs het vertrouwen opzegden, werd de benoeming van De Jong opgeschort. De overige vier rvc-leden (Simon Kelder, Henk Kivits, Johan de Kock en Ger Vermeulen) beraden zich op hun positie. Lokhorst en zijn commissarissen kregen al vaker kritiek, onder meer bij een eerdere herbenoeming van Van Oostveen