Rusland wil staakt-het-vuren verlengen, maar frontlinie blijft onrustig

De wapenstilstand, afgesproken door Rusland en de VS, ging maandagavond in.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (links) en zijn Russische collega Sergej Lavrov op 9 september, na een bijeenkomst over de crisis in Syrië.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (links) en zijn Russische collega Sergej Lavrov op 9 september, na een bijeenkomst over de crisis in Syrië. Foto Kevin Lamarque / AP

Rusland wil het staakt-het-vuren in Syrië verlengen met 72 uur. Dat heeft het Russische leger vrijdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. De wapenstilstand, die Rusland en de Verenigde Staten maandagavond overeenkwamen, is echter instabiel.

Even was er sprake van dat troepen van het Syrische regeringsleger zich hadden teruggetrokken van de Castello Road in Aleppo. Die weg wordt gezien als de belangrijkste frontlinie tussen het regeringsleger en de rebellengroepen en is de noordelijke toegangsweg van de stad. Maar nadat het regeringsleger onder vuur kwam te liggen, keerde het weer terug, volgens het Russische leger.

Twee hulpkonvooien wachten vooralsnog voordat ze de belegerde gebieden kunnen bereiken. De vrachtwagens met hulpgoederen, volgens de VN genoeg voor 80.000 man voor een maand, staan nu nog in een stuk niemandsland aan de Turks-Syrische grens. Het regime weigert hen toestemming om te vertrekken.

Wapenstilstand

Voorwaarden voor de wapenstilstand is dat het Syrische regeringsleger, bondgenoot van Rusland, en de oppositietroepen, waarachter de VS zich hebben geschaard, elkaar niet meer aanvallen. Ook moeten de VS de ‘gematigde’ rebellen overhalen zich te distantiëren van Jabhat Fata al-Sham, dat zich tot deze zomer onder de naam Jabhat al-Nusra de Syrische tak van Al-Qaeda noemde.

Als de gevechten een week lang stilhouden en hulpkonvooien de belegerde gebieden bereiken, gaan Rusland en de VS samenwerken om terreurgroepen zoals Islamitische Staat met luchtaanvallen te bestrijden.

Lees ook het achtergrondstuk in NRC vandaag: Wapenstilstand in Syrië heeft effect, maar wankelt

Maar houdt het stand? Volgens het Syrische staatspersbureau SANA is de wapenstilstand alleen al op donderdag 23 keer geschonden. Bij luchtaanvallen in al-Mayadin, in het oosten van Syrië, zouden donderdagavond 23 doden zijn gevallen, maar die zouden gericht zijn tegen terreurgroep Islamitische Staat, niet onderdeel van het bestand.

Volgens Rusland houden alleen regeringstroepen zich aan de wapenstilstand. Toch houden de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergej Lavrov, vol dat het staakt-het-vuren “over het algemeen” standhoudt, zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Sinds het begin van de burgeroorlog in 2010 zijn ongeveer 500.000 doden gevallen in het conflict. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bedraagt de bruto binnenlands product van Syrië minder dan de helft van wat het was in 2010, toen de burgeroorlog uitbrak. Dat maakte het IMF vrijdag in een rapport bekend.