Relletjes Bautzen raken in heel Duitsland gevoelige snaar

In het Saksische stadje Bautzen raakten enkele tientallen jonge asielzoekers slaags met extreem-rechts. Heel Duitsland kijkt nu mee over de schouder van de burgemeester.

Foto AFP / Christian Essler

Wie er begon interesseert me niet, zegt de burgemeester van het Saksische stadje Bautzen. Vechtpartijen in het centrum van zijn stad waren afgelopen dagen opeens groot nieuws in heel Duitsland en daarbuiten. Een niet erg groot openbare-orde-probleem had in het hele land een uiterst gevoelige zenuw geraakt. Daar stond de combinatie vluchtelingen, overlast, geweld en extreemrechts voor garant.

Jonge asielzoekers, die ‘s avonds vaak op het plein rondhangen, waren woensdagavond slaags geraakt met een groep extreemrechtse jongens en mannen, en later ook met de politie. De Alleenreizende Minderjarige Asielzoekers (Ama’s) waren begonnen, verklaarde de politie de volgende dag. Ze hadden gedronken, met stenen en flessen gegooid. En ze zouden zijn geprovoceerd door de rechtse Duitsers die ook flink gedronken hadden.

Donderdagavond herhaalde de confrontatie zich, zij het iets minder heftig. De stad stelde een alcoholverbod voor de jonge vluchtelingen in.

Burgemeester Alexander Ahrens staat vrijdagmiddag op het plein, officieel de Kornmarkt, maar lokaal beter bekend als Die Platte. Als reactie op de rellen heeft een groep Bautzenaren met kinderen ballonnen opgehangen, kleurige tekeningen en vreedzame spreuken op het plaveisel gekrijt. Er wordt muziek gemaakt en vlijtig doorgekleurd. ,,Je verandert er niets mee”, zegt organisator Olivia Jakschik, die in de stad een winkeltje in kinderspullen drijft. ,,Maar zo zorgen we wel voor andere beelden.”

Rechtse demonstratie afgeblazen

,,Wie er ook begonnen is, het gebruik van geweld kunnen we niet tolereren”, zegt burgemeester Ahrens. „En van beide zijden is geweld gebruikt.” Een voor vrijdagavond aangekondigde rechtse demonstratie tegen de vluchtelingen is afgeblazen, maar voor de zekerheid houdt Ahrens toch extra politie achter de hand. Het hele land kijkt mee over zijn schouder.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel 2 nachten rellen in Bautzen, nu vreedzame manifestatie daartegen. Vanavond? Rechtse demo afgeblazen, politie paraat https://t.co/leFaMK7AZk

Al lang veroorzaakte de groep Ama’s problemen op het plein, zegt de burgemeester - die partijloos is, maar steunt op de linkse partijen SPD en Die Linke. En met extreemrechts heeft de stad ook heel wat te stellen gehad. In februari werd hier een hotel in brand gestoken waar asielzoekers zouden worden opgevangen. Een joelende menigte hinderde de brandweer bij het bluswerk.

,,De afgelopen drie maanden speelde het thema vluchtelingen totaal niet in Bautzen”, zegt Ahrens. ,,Er was alleen het probleem met die jongens hier op het plein - in totaal hebben we niet meer dan dertig Ama’s in Bautzen. De overige vluchtelingen, nu zo’n 600, vooral Syriërs, gedragen zich voorbeeldig.”

De jonge vluchtelingen moeten begrijpen dat hun gedrag niet kan en dat geweld wordt bestraft, zegt Ahrens. En de extreemrechtse groep? Ahrens gaat met ze praten. ,,Ik weet: dat is omstreden in Duitsland. Sommigen zeggen: je praat niet met neonazi’s. Maar ik heb altijd gezegd: ik sta open voor een zakelijk gesprek met iedereen.”