Raad Westland gaat aangifte doen tegen lokale partij

De fractie van Westland Verstandig zou haar geheimhoudingsplicht hebben geschonden door vertrouwelijke stukken op de website te plaatsen.

De gemeenteraad van Westland wil dat er aangifte wordt gedaan tegen de fractie van Westland Verstandig.
De gemeenteraad van Westland wil dat er aangifte wordt gedaan tegen de fractie van Westland Verstandig. Foto Koen van Weel/ANP

De gemeenteraad van Westland wil dat burgemeester Sjaak van der Tak aangifte gaat doen tegen de fractie van de partij Westland Verstandig vanwege het lekken van geheime documenten. Daartoe is vrijdagmiddag in een extra vergadering besloten, zo meldt persbureau ANP. De partij schond volgens de fractievoorzitters van de andere partijen een geheimhoudingsplicht door bepaalde stukken uit een zaak over een geschorste griffier op haar website te zetten.

De griffier werd op 8 september geschorst op verdenking van machtsmisbruik. Hij zou hebben gedreigd geheime documenten over een asbestbrand openbaar te maken en werd daarop uit zijn taak ontheven. Hij vecht zijn schorsing aan bij de Haagse rechtbank.

Geheimhouding

De gemeenteraad sprak afgelopen week in een besloten vergadering over de schorsing. Op voorwaarde van geheimhouding hebben leden van de raad daarbij ook vertrouwelijke stukken ontvangen. Een deel van het dossier is door Westland Verstandig, met zeven leden de tweede partij in de gemeenteraad, echter op de website geplaatst. De partij wilde transparant zijn over de kwestie.

Volgens de fractieleider Peter Duijsens van Westland Verstandig hebben andere partijen hun geheimhoudingsplicht eerder al geschonden door zich over de zaak uit te laten in media, zo schrijft ANP. Daarom zouden ook anderen in het onderzoek betrokken moeten worden, zo stelt hij tegenover het persbureau.