Politie laat Zaandamse vlogger weer vrij

Ondanks de vrijlating van de man gaat het strafrechtelijk onderzoek door. Hij wordt verdacht van opruiing en aanzetten tot geweld.

Politie voorde Vomar supermarkt in de wijk Poelenburg in Zaandam waar jongeren voor onrust zorgen door overlast en intimidatie.
Politie voorde Vomar supermarkt in de wijk Poelenburg in Zaandam waar jongeren voor onrust zorgen door overlast en intimidatie. Foto Robin Utrecht / ANP

De Zaandamse vlogger die dinsdag werd aangehouden vanwege opruiing in de wijk Poelenburg, is weer op vrije voeten. De 19-jarige man krijgt een gebiedsverbod, zo maakte de politie vrijdag bekend. Ook moeten de vlogger en zijn gezin meteen beginnen aan een verplicht begeleidingstraject van de gemeente.

Hoewel de politie niets meldt over de identiteit van de man, lijkt het om Ismail I. te gaan. Hij haalde de afgelopen tijd meermaals het nieuws met zijn video’s over de onrust in Zaandam. Ondanks de vrijlating van de man gaat het strafrechtelijk onderzoek door. De politie bekijkt onder meer de in beslag genomen gegevensdragers.

Nog twee aanhoudingen

Naast opruiing wordt I. ook verdacht van het aanzetten tot geweld. Hij zou volgens de politie hebben gefilmd hoe twee jongens dreigen met een boksbeugel en een stroomstootwapen. Ook de twee jongens in de video zijn aangehouden. Beiden kregen een gebiedsverbod, terwijl een van beiden ook een dagvaarding heeft gekregen.

Lees ook: Zaanse hangjongeren doen hun zonnebril niet af bij Pauw.

In Poelenburg is het al enkele weken onrustig rondom een supermarkt aan de E. Heimansstraat. Personeel klaagt volgens ANP over intimidatie door een groep Turks-Nederlandse jongeren, die hun daden op video vastleggen. De medewerkers zeggen bang te zijn de supermarkt te verlaten en ook klanten en agenten worden intimiderend benaderd.