PGP

Toegang tot duizenden criminele mobieltjes

Het Openbaar Ministerie krijgt toegang tot de gegevens van bijna 20.000 beveiligde telefoons die vermoedelijk zijn gebruikt door criminelen. De telefoons zijn verkocht door het bedrijf Ennetcom en maken gebruik van een protocol: PGP, een acroniem voor Pretty Good Privacy.

Eerder dit jaar heeft de Canadese politie beslag gelegd op de computers waarop alle gegevens van deze telefoons zijn opgeslagen. Omdat criminelen ervan uitgingen dat deze telefoons niet konden worden afgeluisterd of gekraakt, zijn ze gebruikt voor uitwisselen van zeer gevoelige en soms zelfs belastende informatie.

Een Canadese rechter heeft eerder deze week ingestemd met een verzoek om deze gegevens te verstrekken aan de Nederlandse justitie, zo blijkt uit een document dat vrijdag is vrijgegeven door de NOS.

NRC publiceert dit weekend op basis van de berichten op een gekraakte PGP-telefoon hoe de Brabantse fruithandelaar Rinus M. is bedreigd na het mislukken van een groot cocaïnetransport. Rinus M. is in april 2014 geliquideerd. Onderzoek naar de identiteit van de daders heeft nog niks opgeleverd maar justitie hoopt dat met de informatie uit Canada de identiteit van de bedreigers van Rinus M. kan worden achterhaald.

Ennetcom betwijfelt of er veel informatie is gevonden omdat verstuurde PGP-berichten na 24 uur worden vernietigd.

Profiel Rinus M., pagina 24-27