Ouders mogen ‘Gülenschool’ niet belasteren

Wie zich daar niet aan houdt, krijgt een dwangsom van 1.000 euro opgelegd met een maximum van 10.000 euro per gedaagde.

Basisschool de Roos in Zaandam.
Basisschool de Roos in Zaandam. Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Ouders van ‘Gülenschool’ De Roos in Zaandam mogen de basisschool geen ‘terroristenschool’ noemen. Wie zich daar niet aan houdt, krijgt een dwangsom van 1.000 euro opgelegd, met een maximum van 10.000 euro per gedaagde. Dat heeft de rechter in Haarlem laten weten.

De Roos spande een kort geding aan tegen vier moeders die de school in een kwaad daglicht stelden. Ze zouden andere ouders onder druk zetten om hun kind van school te halen. En ze noemden de school een terroristische organisatie. Eerder besloot de rechter dat de school en de ouders in gesprek moesten, maar dat leverde niets op.

De moeders hoeven de uitlatingen die zijn in hun besloten WhatsApp-groep deden niet te rectificeren in een landelijke krant. En de ouders mogen de school ook een Gülenschool noemen. Maar de onderwijsinstelling aanduiden als een school van landverraders, terroristen en moordenaars, dat mag niet.

Sinds de couppoging in Turkije half juli staan de verhoudingen binnen de Turkse gemeenschap op scherp. En de sfeer tussen Turks-Nederlandse ouders en scholen die geassocieerd worden met Gülen (de prediker die president Erdogan verantwoordelijk houdt voor de mislukte coup in juli) wordt steeds grimmiger. Honderden ouders haalden de afgelopen weken hun kinderen van één van de zes ‘Gülenscholen’ in het land (echte Gülenscholen bestaan niet, ze zijn wel opgericht vanuit de Gülen-filosofie maar streven naar eigen zeggen geen politieke doelen na).