Nederland op weg naar klassebehoud in Davis Cup

Thiemo de Bakker en Robin Haase zetten Oranje met twee overwinning op een 2-0 voorsprong tegen Zweden.

De Nederlandse kopman Robin Haase in de Davis Cup op archiefbeeld uit 2014.
De Nederlandse kopman Robin Haase in de Davis Cup op archiefbeeld uit 2014. Foto Koen van Weel/ ANP

De Nederlandse tennissers hebben nog één overwinning nodig om degradatie uit de eerste groep van de Europees/Afrikaanse zone in de Davis Cup af te wenden. Thiemo de Bakker en Robin Haase bezorgden Oranje op vrijdag met twee overwinningen tegen Zweden een 2-0 voorsprong. Zaterdag volgt het dubbelspel.

Het ging niet van harte bij De Bakker, die vrijdag als eerste van het Nederlandse team de baan mocht betreden. De tennisser had vijf sets nodig om de taaie Zweed Elias Ymer te verslaan. Op de wereldranglijst ontlopen de twee elkaar niet zoveel (De Bakker staat 142ste, Ymer 150ste), maar in het Zweedse Bastad was het aanvankelijk de Nederlander die de leiding pakte.

Door winst in zowel de eerste als tweede set, beide keren met 6-4, wist De Bakker snel op 2-0 te komen. Dat ging allerminst gemakkelijk. Doordat de eerste drie games van de partij naar de Zweed gingen, moest de Nederlander alles in het werk stellen om de achterstand goed te maken. Dat lukte hem: met een mooie forehand pakte De Bakker de eerste set.

In het derde bedrijf kantelde de wedstrijd echter en won Ymer met 6-1. In de vierde set leek de Nederlander, met een 4-1 voorsprong, op weg naar winst in de partij. De Bakker gaf de setoverwinning echter alsnog uit handen, waardoor Ymer de stand in de wedstrijd weer gelijktrok. Uiteindelijk was het toch de Westlander die Oranje aan het eerste punt hielp door de vijfde set in een tiebreak te winnen: 7-6.

Haase wint eenvoudiger

Bij Haase liep het een stuk beter dan bij De Bakker. De Nederlander speelde, zeker in de eerste twee sets, een solide partij tegen Mikael Ymer, de 18-jarige broer van Elias Ymer. De Zweed staat op de wereldranglijst bijna zeshonderd plekken lager dan Haase.

Zowel de eerste als de tweede set gingen daarom zonder al te veel problemen met tweemaal 6-3 naar de Nederlander. Spannend werd het nog even toen Ymer drie setpunten kreeg in het derde bedrijf, nadat Haase eerder al voor de wedstrijd had mogen serveren. In een tiebreak bezorgde de tennisser Oranje echter alsnog een tweede punt.

Inzet

Inzet dit weekend is plaatsbehoud in de eerste groep van de Europees/Afrikaanse zone, één niveau onder de Wereldgroep. Mocht Nederland het treffen met Zweden alsnog verliezen, dan wacht later dit jaar nog een tweede wedstrijd waarin het team van bondscoach Jan Siemerink kan proberen te voorkomen dat het richting de tweede groep in deze zone afglijdt.

Zaterdag volgt traditioneel het dubbelspel. Daarin komen voor Nederland Jean-Julien Rojer en Tim van Rijthoven uit. Het zou echter niet voor het eerst zijn dat Siemerink zijn opstelling op het laatste moment aanpast en alsnog Haase naast Rojer, de beste dubbelspeler van Nederland, neerzet.