Militairen willen weg uit Mali omdat ze onder niveau werken

De Nederlandse militairen in Mali werken ver onder hun niveau. Zij pleiten er daarom voor hun inbreng in de VN-missie te staken. Dit zeiden militair bevelhebbers Jelte Groen en commandant Gerhard Polet donderdag in de Tweede Kamer.

De uitspraken komen politiek gezien op een gevoelig moment. Regeringspartijen PvdA en VVD werden het vorige week eens over verlenging van de missie in Mali, naar verwachting in afgeslankte vorm. Er zijn daar circa 350 Nederlandse militairen.

De eenheden die Nederland inzet zijn te gespecialiseerd, vertelden de commandanten. Zo doen elitetroepen verkenningen die voor hen relatief eenvoudig zijn. Groen: „We acteren onder ons niveau. Deze troepen zijn schaars. We moeten ze niet te lang inzetten voor dit soort taken.”

Defensie kampt in Nederland met een gebrek aan helikopters en technisch personeel. Een probleem, aldus Polet, want technisch personeel moet nu zeer vaak en langdurig naar Mali. Polet: „Er is uitzendmoeheid en gebrek aan perspectief voor techneuten om langere tijd bij Defensie te blijven. Daardoor stromen ze uit.” (NRC)