Marlou van Rhijn wint weer goud op 200 meter

De Nederlandse equipe kende de meest succesvolle dag van deze Spelen: tien medailles, waarvan twee gouden.

Foto Henk Jan Dijks / ANP

Marlou van Rhijn mag zich nog vier jaar paralympisch kampioen op de 200 meter noemen. De 24-jarige Noord-Hollandse liep in de finale donderdagnacht een tijd van 26,16 seconden. Van Rhijn was daarmee aanzienlijk sneller dan de Duitse Irmgard Bensusan en de Française Marie-Amelie Le Fur, die zilver en brons wonnen.

Over haar tijd was de sprintster, die beide onderbenen mist en met kunstbenen loopt, na afloop niet echt tevreden. Maar dat was ook niet waar het om draaide, zo zei ze na afloop tegen persbureau ANP:

“Het was geen spectaculaire race, maar wel solide. Ik had vooraf al gezegd dat het hier niet om tijden gaat, maar om titels. Ik heb vier jaar lang gewerkt om deze titel vast te houden. Dat is gelukt.”

Medaillespiegel
7:40
Olympische Spelen Rio 2016
     
1. China 84 66 41 191
2. Verenigd Koninkrijk 49 28 31 108
3. Oekraëne 35 27 30 92
4. Verenigde Staten 30 34 26 90
5. Australië 14 24 22 60
8. Nederland 10 15 22 47

Op de Spelen van Londen in 2012 was Van Rhijn ook al de snelste op de 200 meter. Ze won dat jaar bovendien een zilveren medaille op de 100 meter, een prestatie die haar de titel sportvrouw van het jaar in Amsterdam opleverde. Ook dit jaar loopt Van Rhijn op het Koningsnummer. De finale daarvan wordt zaterdagnacht afgewerkt.

Tien medailles, waarvan twee gouden

De Nederlandse paralympiër hadden donderdag sowieso een goede nacht, waarin tien medailles werden gewonnen. Naast Van Rhijn won ook Jiske Griffioen goud, nadat ze in de finale bij het rolstoeltennis landgenote Aniek van Koot versloeg. Eerder won Griffioen al zilver en brons op de Spelen van 2008 en 2012.

Zilver was er donderdag ook voor Demi Vermeulen (dresseur, individueel) en handbiker Laura de Haan. Op het handbiken haalden Jennette Jansen en Jetze Plat bovendien nog een bronzen medaille. Diezelfde medaille werd ook behaald door zwemster Liesette Bruinsma (100 meter vrije slag) en dressuurruiter Rixt van der Horst.

Door de oogst van donderdag komt Nederland nu uit op 47 medailles, veel meer dan de 39 die in Londen werden behaald. De Nederlandse ploeg behaalde deze Spelen 10 keer goud, 15 keer zilver en 22 keer brons. Dat is goed voor een achtste plek op de medaillespiegel. De Paralympische Spelen duren nog tot en met zaterdagnacht.

    • Joost Pijpker