Kunst

Oekraïne geeft vijf gestolen schilderijen terug aan Westfries Museum

Vrijdagmiddag zijn vijf in 2005 uit het Westfries Museum gestolen doeken officieel teruggegeven aan Nederland. Dat gebeurde op de Nederlandse ambassade in Kiev (Oekraïne). De schilderijen werden overgedragen door de procureur-generaal van Oekraïne. In totaal werden er in 2005 uit het Westfries Museum in Hoorn 24 schilderijen gestolen en 70 stuks zilverwerk. De vijf teruggeven schilderijen zijn: Vrouw Wereld (1622) en Terugkeer van Jefta (1625) van Jacob Waben, een keukenstuk van Floris van Schoten, Boerenbruiloft (1671-75) van Hendrick Boogaert en Nieuwstraat in Hoorn (1784) van Izaak Ouwater. Van de 19 andere werken en het zilverwerk ontbreekt vooralsnog elk spoor. Op 7 oktober worden de vijf werken in Nederland aan het publiek getoond, in hun gehavende staat. Het herstel zal naar schatting zo’n 100.000 euro kosten. Daarvoor zal het museum een crowdfundingactie beginnen. (NRC)