Koopkracht voor het tweede jaar op rij gestegen

Nederlanders hadden in 2015 gemiddeld 1,1 procent meer te besteden dan het jaar daarvoor.

Een winkelwagentje vol met boodschappen. Foto Lex van Lieshout/ANP

Nederlanders hadden vorig jaar meer te besteden dan een jaar ervoor. De koopkracht steeg in 2015 gemiddeld met 1,1 procent ten opzichte van 2014. Het is voor het tweede jaar op rij dat Nederlanders gemiddeld genomen meer kunnen kopen met hun geld, zo meldt statistiekbureau CBS.

De stijging is evenwel lager dan in 2014, toen de koopkracht met 1,8 procent toenam. Overigens werd vorig jaar aanvankelijk een plus van 1,5 procent gemeld over 2014, maar dat cijfer werd later gecorrigeerd.

De sterkste stijging was er voor werknemers. Die zagen hun koopkracht gemiddeld met 2,5 procent vooruitgaan. Belangrijkste redenen daarvoor zijn een toename van het cao-loon en een aantrekkende economie, waardoor de arbeidsmarktomstandigheden verbeterden. Lang niet iedereen profiteerde daar echter van: hoewel de koopkracht voor gehele groep gemiddeld toenam, kon toch nog zo’n 35 procent van de werknemers juist minder kopen met het geld dat ze ontving.

Lees ook: Zeven vragen over koopkracht

Toename bij zelfstandigen lager dan bij ontvangers bijstand

Zo’n grote spreiding is er ook waar te nemen bij de zelfstandigen. Terwijl een deel van hen positieve uitschieters kende tot 14 procent, was er een even grote groep die er 11 procent op achteruit ging. Gemiddeld genomen steeg de koopkracht van zelfstandigen met 0,6 procent.

Daar tegenover staan de bijstandsontvangers die er gemiddeld meer op vooruit gingen: 1 procent. Arbeidsongeschikten zagen hun koopkracht met 0,4 procent stijgen.

Gepensioneerden hadden gemiddeld genomen te maken met een negatieve koopkracht van 0,1 procent. De koopkracht van deze groep lag vorig jaar op vrijwel hetzelfde niveau als in 2000. Dat komt volgens het statistiekbureau vooral doordat aanvullende pensioenen niet in alle gevallen geindexeerd werden en er soms zelfs op gekort werd. Vooral mensen met een aanvullend pensioen van 10.000 euro of meer gingen er daardoor op achteruit.

    • Jorg Leijten