Deutsche Bank wijst schikkingsvoorstel VS voor 12,5 miljard af

Schikking

Deutsche Bank wijst het schikkingsvoorstel van 12,5 miljard voor schandaal met rommelhypotheken af. De koers daalde vrijdagochtend flink.

Foto AFP

Deutsche Bank heeft een schikkingsvoorstel van 14 miljard dollar (12,5 miljard euro) ontvangen van de Amerikaanse justitie, wegens haar betrokkenheid bij het internationale schandaal met rommelhypotheken. Dat heeft de bank donderdagavond bevestigd na berichten van die strekking in Amerikaanse media.

Het bedrag is veel hoger dan analisten hadden verwacht en betekent een nieuwe klap voor de bank. De grootste bank van Duitsland moest de afgelopen jaren al miljarden aan boetes en schikkingen betalen wegens allerlei fraude-affaires. Zomer vorig jaar trad een nieuwe topman aan, de Brit John Cryan, die moet breken met het ‘foute’ verleden. Financieel kwakkelt het concern op dit moment. De bank werd in juni door het IMF aangewezen als grootste risico voor de mondiale financiële stabiliteit, wegens haar zwakke financiële gezondheid.

Het rommelhypothekenschandaal draait om een aantal van de grootste banken ter wereld die in de jaren voorafgaand aan de financiële crisis van 2008 op grote schaal hypotheken verstrekten aan klanten die deze leningen niet konden dragen. De banken wisten dat de hypotheken ‘slecht’ waren maar ze verkochten ze (in bundels) niettemin door aan beleggers.

Lees ook: Klokkenluider Deutsche Bank weigert beloning van 8 miljoen dollar

Toen de klanten in betalingsproblemen kwamen, leden beleggers grote verliezen. Ook veel banken zelf hadden de gebundelde producten op hun balans staan en gingen daardoor onderuit. Dit vormde het startschot voor de kredietcrisis. Deutsche Bank was een van de grootste partijen in deze tak van sport tussen 2005 en 2007.

Deutsche Bank zei in een verklaring dat zij „niet van plan is om te schikken voor een bedrag dat ook maar in de beurt komt van het genoemde”. De bank stelt dat het om „een openingsbod” gaat en dat de onderhandelingen „pas net beginnen”. De bank zegt dat de Amerikanen haar hebben gevraagd een „tegenvoorstel” in te dienen. Deutsche „verwacht dat er een soortgelijke uitkomst volgt zoals bij andere banken, die aanzienlijk lagere schikkingen hebben getroffen”.

Forse koersdaling

Beleggers verkochten ondanks die bezweringen donderdagmiddag en vrijdagochtend grote plukken aandelen van de bank. Rond de middag stond de koers van het aandeel ruim 7 procent lager dan de slotkoers van de dag ervoor. Rond de middag noteerde het aandeel iets meer dan 12 euro.

Beleggers vinden het onzeker of Deutsche Bank onder een dergelijke megaschikking uit kan komen. Een bedrag (in de buurt van) 12,5 miljard is verlammend voor de bank. In februari dumpten beleggers ook al andere waardepapieren van de bank, uit vrees dat Deutsche de rente erop niet meer kon betalen. Deutsche Bank had eind juni 5,5 miljard euro apart gezet voor lopende juridische geschillen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie trapt onderhandelingen in dergelijke prominente schikkingszaken wel vaker af met een enorm hoog bedrag, om vervolgens aanzienlijk lager uit te komen. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ontving bijvoorbeeld een schikkingsvoorstel van 15 miljard dollar wegens haar betrokkenheid bij de rommelhypothekenaffaire. In april dit jaar kwamen beide partijen een schikking overeen van 5 miljard. Maar soms gebeurt dat ook niet. Van Bank of America werd in eerste instantie 20 miljard dollar geëist wegens dezelfde affaire. Daar kwam uiteindelijk een schikking uit van 17 miljard.

Eerder meldden Amerikaanse media dat Deutsche Bank zelf een bedrag van tussen de 2 en 3 miljard dollar voor ogen heeft. Daar lijkt het nu in ieder geval niet op uit te gaan draaien.

Justitie in de VS onderzoekt nog vier andere grote Europese banken, waaronder Barclays en Royal Bank of Scotland uit het Verenigd Koninkrijk en Credit Suisse en UBS uit Zwitserland. Ook die banken hebben de afgelopen jaren miljardenboetes moeten betalen voor allerlei affaires. Hun verdienmodellen staan onder druk door onder andere de ultralage rente.