Jongerenboekenprijs voor schrijver Ernest van der Kwast

Roman ‘De ijsmakers’ wint de Diorapthe Literatour Prijs 2016.

Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De roman De ijsmakers van Ernest van der Kwast heeft de Dioraphte Literatour Prijs 2016 gewonnen, een prijs voor literatuur voor jongeren. Dat is deze vrijdagavond in Amsterdam bekendgemaakt. Van der Kwast (1981) wint daarvoor een prijzengeld van 15.000 euro. De jury roemde De ijsmakers als een roman „die zindert van sensualiteit, glinstert van hartstochtelijkheid en die een positief migratieverhaal vertelt”.

De publieksprijs van de Dioraphte Literatour Prijs (DLP) ging naar de young adult-roman Waar het licht is van Jennifer Niven, dat ook de prijs voor beste buitenlandse roman won. Volgens de organiserende Stichting CPNB stemden de afgelopen tien dagen zo’n 10.000 mensen op hun favoriete genomineerde.

Ook Grunberg genomineerd

De DLP is een prijs waarmee literatuur voor jongeren onder de aandacht wordt gebracht – zowel literatuur die gezien wordt als ‘voor volwassenen’, als jongeren- of young adult-romans. Onder de genomineerden voor de prijs waren daarom zowel romans als Het bestand van Arnon Grunberg en Underdog van Elfie Tromp, als jeugdliteratuur van Edward van de Vendel (Oliver) en Koos Meinderts (De zee zien). In de jury zaten volwassenen en jongeren.

Boekenweek voor jongeren

Dit jaar is de Diorapthe Literatour Prijs voor de zesde keer uitgereikt – en voor de tweede keer als aftrap van Literatour, de achtdaagse ‘Boekenweek voor jongeren’, waarbij schrijvers een groot aantal middelbare scholen bezoeken. Eerdere bekende winnaars van de prijs waren Niemand in de stad van Philip Huff (2014) en Birk van Jaap Robben (2015, publieksprijs).

De ijsmakers is het vijfde boek van Van der Kwast, die eerder groot succes had met zijn roman Mama Tandoori (2010). Recensent Arjen Fortuin schreef bij verschijning in NRC over De ijsmakers en noemde het een geslaagd maar „wel een beetje braaf boek”.