James volgt Farage op als nieuwe partijleider UKIP

Farage blijft – zolang de scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU nog niet formeel is – wel Europarlementariër.

Daniel Leal-Olivas/AFP

Diane James is de nieuwe leider van de meest eurosceptische partij van het Verenigd Koninkrijk. Dat werd bekendgemaakt op het najaarscongres van de United Kingdom Independence Party (UKIP) in de badplaats Bournemouth. De 56-jarige James zit momenteel voor UKIP in het Europees Parlement. Ze wordt de eerste vrouwelijke leider van de partij.

James hield het partijcongres voor dat de strijd nog maar net begonnen is. Het Verenigd Koninkrijk mag dan gekozen hebben uit de Europese Unie te treden, de weg is nog lang. En het is juist de taak van UKIP om de boel scherp te houden, aldus James. “Tot de inkt droog is op het document dat uittreden regelt, vertellen zij (de EU-lidstaten en instellingen, red.) wat te doen. Zij bazen ons rond, zij maken de dienst uit.”

James ontving 8.451 stemmen. De nummer twee in de leiderschapsverkiezing, Lisa Duffy, een campagneleider van de partij, kreeg ruim vierduizend stemmen.

Nog voor James een woord gesproken had, moest ze poseren voor foto’s met de vertrekkende leider Nigel Farage. Lachend en zwaaiend stonden de twee op het podium.

Afscheid Farage

Het partijcongres in Bournemouth stond ook in het teken van het afscheid van Farage. “Wij hebben het gedaan. Wij hebben ons land teruggenomen. En we hadden het niet kunnen doen zonder jullie, het volksleger van UKIP”, aldus Farage. Onder Farage, medeoprichter van de eurosceptische partij in 1992 en leider van 2006 tot 2009 en van 2010 tot 2016, kreeg UKIP grote nationale bekendheid. Onder Farage kreeg UKIP steun. Hij voerde fel campagne tegen de EU, tegen de macht van het grote bedrijfsleven, voor Britse soevereiniteit.

Op onderwerpen als gezondheidszorg hield Farage linkse standpunten na, terwijl hij op onderwijs rechts van het centrum was. Zo is UKIP voorstander van nieuwe elitescholen (grammar schools). Farage zei op het partijcongres dat hij alles heeft gegeven voor UKIP en met resultaat. “UKIP heeft het land veranderd. Wij eisten een referendum, wij wonnen het referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie.”