Zelfmoord na ‘lynchpartij’ op sociale media

Een uitgelekt seksfilmpje maakte het leven van de 31-jarige Tiziana tot een hel waar ze niet meer aan kon ontsnappen.

Foto via Corriere della Sella

Van alles had ze geprobeerd. Een rechtszaak om het erotische filmpje en de vernederende parodieën erop van internet verwijderd te krijgen. Een verhuizing, in de vergeefse hoop dat mensen haar niet meer zouden herkennen. De verandering van haar naam. Maar uiteindelijk is de schande haar teveel geworden. Dinsdag hing Tiziana Cantone, 31 jaar, zich met een sjaal op in het huis van haar moeder.

De website Blitz Quotidiano schreef, met een verwijzing naar de sociale media:

„Tiziano is gestorven door een sociale lynchpartij.”

Het is het gesprek van de dag in Italië, en de justitie in Napels is een nieuw onderzoek begonnen naar de toedracht. Feit is: in het voorjaar van 2015 begon een met een mobieltje gemaakt filmpje de ronde te doen op internet waarop te zien is hoe Tiziana seks heeft met andere mannen dan haar vriend. Waarom dat filmpje is gemaakt, is nog een vraagteken. Tiziana’s moeder zegt dat haar toenmalige vriend haar ertoe had aangezet. Maar het is nooit Tiziana’s bedoeling geweest dat het op internet terecht zou komen.

Dat gebeurde toch - tegen vier vrienden aan wie ze het filmpje had gestuurd, loopt een onderzoek. Ze was een mooie vrouw, en overal dook het filmpje op. Mensen begonnen haar te beledigen, mensen die ze op straat tegenkwam of trollen via internet. Vrouwen zetten een zwarte pruik op en speelden delen van het filmpje na, als parodie. Er verschenen T-shirts met de eerste woorden die ze in het fimpje zegt: Stai girando? Bravo. (Loopt de camera? Prima.) Ze werd volledig door de molen gehaald.

Een klacht tegen een reeks websites werd door een Napolitaanse rechter gedeeltelijk gehonoreerd maar ook deels verworpen: ze werd veroordeeld tot 20.000 euro schadevergoeding aan vijf websites die volgens de rechter ten onrechte waren beschuldigd.

Donderdag is ze begraven. In het debat over rol en gebruik van sociale media speelt meteen weer een nieuwe zaak: in Rimini filmden twee ‘vriendinnen’ de verkrachting van een 17-jarige op een toilet en deelden het filmpje via Whatsapp.