Inspectie onderzoekt klachten door borstimplantaten

Het onderzoek moet duidelijkheid geven of er trends of overeenkomsten zijn te vinden in hun klachten.

Een borstimplantaat van het Franse bedrijf PIP.
Een borstimplantaat van het Franse bedrijf PIP. Foto Gerard Julien / AFP

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat ongeveer tweehonderd vrouwen onderzoeken die mogelijk klachten hebben door siliconen borstimplantaten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Inspectie na berichtgeving van Nieuwsuur.

Aan de actualiteitenrubriek laat hoofdinspecteur Hans Schoo weten dat het doel van het onderzoek is om te kijken of er overeenkomsten zijn in de klachten van de vrouwen. De vrouwen met de klachten hebben zich gemeld bij patiëntenorganisatie SVS. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet het onderzoek.

Bij de patiëntenorganisatie SVS zijn meer dan 4.000 klachten gemeld. Volgens de organisatie gaat het om uiteenlopende klachten. Het VU medisch centrum deed een aantal jaar geleden onderzoek naar siliconen borstprotheses en kwam tot de conclusie dat ze schadelijk zijn. Veel van de tachtig toen onderzochte vrouwen kregen klachten als borstpijn, vermoeidheid, gewrichtspijn en concentratie- en woordvindingsstoornissen.

Mocht uit het onderzoek van de IGZ bijvoorbeeld blijken dat een bepaalde groep vrouwen beter geen implantaat kan krijgen, dan gaat de Inspectie in gesprek met artsen en fabrikanten. Wanneer de uitkomsten bekend zijn, is nog niet duidelijk.

PIP-affaire

In 2012 was er een groot schandaal rondom PIP-implantaten. In Frankrijk werden vrouwen aangeraden om de implantaten te verwijderen door een hoge kans op scheuren en lekken.

Het inmiddels failliete PIP exporteerde implantaten naar meer dan zestig landen en was een van de grootste borstimplantatenmakers ter wereld. De fabrikant maakte ongeveer honderdduizend borstprotheses per jaar.