Grote Prijs van Nederland dreigt op te houden te bestaan

Een subsidieaanvraag van 640.000 euro is afgewezen en daarom lijkt het gedaan met de talentencompetitie.

De Grote Prijs van Nederland vindt ieder jaar plaats in Paradiso.
De Grote Prijs van Nederland vindt ieder jaar plaats in Paradiso. Foto Levin den Boer / ANP

De Grote Prijs van Nederland vroeg bij Het Fonds voor Cultuurparticipatie 640.000 euro subsidie aan voor een periode van vier jaar, maar krijgt niets. De talentencompetitie dreigt daarom na 32 jaar op te houden te bestaan.

“Als er geen bijdrage meer komt, is het vanaf januari voorbij”, aldus directeur Susanne van Lieshout. De afgelopen vier jaar kreeg de Grote Prijs van Nederland jaarlijks 80.000 euro. Dat is al de helft minder dan ze aanvankelijk hadden aangevraagd. Met het stoppen van hoofdsponsor Heineken in 2013, was de nieuwe subsidieaanvraag van groot belang, maar die werd dus niet toegekend.

Het nieuws dat de talentencompetitie geen subsidie krijgt, werd deze zomer al bekendgemaakt, maar werd bewust stilgehouden door de Grote Prijs van Nederland. “We zijn bezig geweest met een bezwaarschrift in te dienen bij Het Fonds voor Cultuurparticipatie en een brief voor aan de Tweede Kamer ligt klaar”, zo laat Van Lieshout weten.

Waarom geen subsidie meer?

In het advies van de commissie van Het Fonds voor Cultuurparticipatie staat onder meer dat de subsidieaanvraag afgewezen wordt, omdat de “pluriformiteit nihil” is. Volgens de commissie heeft de Grote Prijs van Nederland niet meer “die grote relevantie voor de doelgroep tot 24 jaar die ze in het verleden heeft gehad”:

“Er zijn andere concurrerende en sterkere talentontwikkelingstrajecten bijgekomen met veel aantrekkingskracht op de jonge generatie popmusici. Het relatief grote aandeel oudere deelnemers aan De Grote Prijs bevestigt dit.”

Op punten als “artistieke en inhoudelijke kwaliteit” en “ondernemerschap en samenwerking” scoort de talentencompetitie wel ruim voldoende, maar niet genoeg om subsidie te krijgen. De Grote Prijs behaalde zeven punten van de maximaal achttien haalbare.

Opstap

De Grote Prijs van Nederland biedt artiesten de kans om zich verder te ontwikkelen. Voor veel bekende Nederlandse artiesten is de talentencompetitie een opstap naar groter succes geweest. Artiesten die de prijs hebben gewonnen zijn onder meer Brainpower, Typhoon, Ali B, Opgezwolle en Roosbeef.