Foto Samsom en Arib is beste politieke foto van het jaar

De foto laat volgens de jury zien dat “we hier wellicht zelfs getuige zijn van een verzoening”.

De beste politieke foto van het afgelopen jaar.
De beste politieke foto van het afgelopen jaar. Foto Bart Maat

De beste politieke foto van het afgelopen jaar is gemaakt door ANP-fotograaf Bart Maat. Hij won vrijdag de Prinsjesfotoprijs voor zijn foto van Khadija Arib en haar partijleider Diederik Samsom die elkaar vasthouden en aankijken. De foto werd gemaakt kort nadat Arib verkozen werd tot Kamervoorzitter.

De foto van Maat laat volgens de jury zien dat “we hier wellicht zelfs getuige van een verzoening”. “Naar het schijnt was Arib niet de eerste keuze van haar fractievoorzitter om Kamervoorzitter te worden.” De benoeming van Arib was een historisch moment, benadrukt de jury.

Op de andere vier genomineerde foto’s stonden onder andere Ard van der Steur die steeds excuses moest maken in de Kamer en Geert Wilders die op pad was in Almere. In de aanloop naar de prijs werden vijf fotografen gekozen uit zestig foto’s van negen fotografen:

Lees ook: Dit zijn de beste politieke foto’s van het jaar

Genomineerd

Toen Maat in juli hoorde dat hij genomineerd was voor de prijs liet hij tegenover NRC weten “op deze foto echt trots te zijn”:

“Het was de dag van de verkiezing van een nieuwe voorzitter, in januari. Op zulke belangrijke dagen regelt persbureau ANP vaak dat ze twee fotografen hebben. We waren in totaal met een man of tien en iedereen stond zo’n beetje achter de voorzitter. Ik was als enige aan de andere kant van de zaal gaan staan. Het was een gokje, maar iets meer risico nemen kan als je met zijn tweeën bent. Dus toen PvdA’er Khadija Arib inderdaad gekozen werd in de vierde ronde, stond ik aan de goede kant en had ik als enige dit moment. De rest keek Diederik Samsom op de rug. Het was echt een emotioneel moment voor ze en dat straalt deze foto ook uit. Ik merkte het ook aan andere Kamerleden, ze waren ontroerd.”

Aan de gewonnen prijs is een bedrag van 2.500 euro verbonden. Het Prinsjesfestival werd in 2013 voor het eerst gehouden. In de dagen voor Prinsjesdag zijn in het Haagse centrum verschillende evenementen die met democratie en parlement te maken hebben. Zo werd vandaag ook de prijs voor het beste politieke boek uitgereikt. Het boek werd geschreven door Bastiaan Rijpkema. Het heet ‘Weerbare democratie - de grenzen van democratische tolerantie’. Daarin zoekt Rijpkema uit wat democratieën kunnen doen tegen partijen en politici die de democratie juist willen ondermijnen.