EYE krijgt vanaf 2017 jaarlijks een miljoen voor digitalisering filmerfgoed

Het filmmuseum bezit ongeveer 62.000 kilometer film, anderhalf keer de omtrek van de aarde.

Exterieur van EYE, het filminstituut aan de noordelijke IJ-oever in Amsterdam.
Exterieur van EYE, het filminstituut aan de noordelijke IJ-oever in Amsterdam. Foto Koen Suyk / ANP

Het EYE Filminstituut in Amsterdam krijgt dit jaar nog 800.000 euro subsidie voor het digitaliseren, behouden en beheren van het filmerfgoed. Vanaf 2017 krijgt het museum hier zelfs 1 miljoen per jaar voor. Dat maakte minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, PvdA) vrijdag bekend bij de opening van het nieuwe collectiecentrum in Amsterdam-Noord.

In een begeleidend persbericht zegt Bussemaker:

“EYE biedt een unieke combinatie van conserveren én participeren, van bewaren én tentoonstellen, van verzamelen én revitaliseren. Ik vind het belangrijk dat EYE dit ook in de toekomst kan blijven doen.”

Twitter avatar EYE_film EYE #MinisterJetBussemaker heeft net het nieuwe EYE Collectiecentrum geopend! Met dank aan @erfgoeddepots #trots https://t.co/MOG1Ui53Gk

Het EYE bezit ongeveer 62.000 kilometer film, anderhalf keer de omtrek van de aarde. Dat komt neer op ongeveer 40.000 filmtitels. Daarnaast heeft het meer dan 700.000 foto’s, dia’s en prentbrieven in de collectie en ruim 4.000 soundtracks en geluidsfragmenten. De meeste films worden digitaal opgenomen, vertoond en bewaard, na eerst honderd jaar op celluloid te hebben gedraaid.

In de vier jaar van zijn bestaan blijkt het spierwitte ruimteschip alles wat ervan werd gehoopt. EYE belandde dit jaar op plek 47 in de NRC Cultuur Top 100.