Eigenwijze keuze shortlist ECI

Ambachtelijkheid en kunst over kunst. Dat is de kortste samenvatting van de tamelijk eigenwijze, weinig maatschappelijk bewuste shortlist van de ECI Literatuurprijs 2016.

Foto ANP / Martijn Beekman

Ambachtelijkheid en kunst over kunst. Dat is de kortste samenvatting van de tamelijk eigenwijze, weinig maatschappelijk bewuste shortlist van de ECI Literatuurprijs 2016.

Juryvoorzitter Louise Fresco maakte in het tv-programma Nieuwsuur bekend dat Martin Michael Driessen met Rivieren (Van Oorschot), Arnon Grunberg met Moedervlekken (Lebowski), Bert Natter met Goldberg (Thomas Rap), Tonnus Oosterhoff met Op de rok van het universum (De Bezige Bij), Connie Palmen met Jij zegt het (Prometheus) en Marja Pruis met Zachte riten (Prometheus) op de shortlist staan.

Vier van de zes boeken refereren nadrukkelijk aan levens en werken van andere kunstenaars, waarbij die van Libriswinnaar 2016 Connie Palmen het duidelijkst. In haar roman Jij zegt het vertelt ze het verhaal van het schrijversechtpaar Ted Hughes en Sylvia Plath. Bert Natter schrijft over Goldberg (die van de Bach variaties) vanuit het perspectief van een gesjeesde musicologiestudent, terwijl Marja Pruis een universitair docente een schrijfster laat opzoeken in New York.

Bij Driessen bieden in drie novellen rivieren uitkomst voor onder meer een acteur die wil wegdrijven van de wereld. Tonnus Oosterhof koppelt wél dagelijkse aangelegenheden aan het gevecht tussen mens en dier in zijn roman Op de rok van het universum. Maar ook deze naar Lucebert verwijzende roman werd door boekenredacteur Arjen Fortuin vooral gelezen als een ‘uitwerking in proza van een Lucebert-gedicht’.

Blijft alleen Grunbergs Moedervlekken over als niet naar de kunsten gekeerde roman. Dat zijn langverwachte moederroman erop staat, was te verwachten. Grunberg is niet alleen een lieveling van vakjury’s, maar zijn roman werd ook alom jubelend ontvangen. Opvallend is dat debutant Lize Spit met Het smelt en ook Hagar Peeters met Malva er niet op staan. Andere opvallende afvallers: K. Schippers, Jan Siebelink, Mensje van Keulen, Tommy Wieringa en Frank Westerman. Op 10 november wordt de prijs uitgereikt.