Duizenden donoren haken af om donorwet

De nieuwe donorwet heeft tot 4.495 opzeggingen geleid in het donorregister. Deze mensen waren voor het aannemen van de wet eerder deze week door de Tweede Kamer wel geregistreerd als donor, en besloten daarna hun organen na overlijden niet meer beschikbaar te stellen. Dat blijkt uit de laatste officiële cijfers van het CIBG, een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Een initiatiefwetsvoorstel van D66 werd dinsdagmiddag door de Tweede Kamer met 75 stemmen voor en 74 stemmen tegen. Nu nog moeten Nederlanders zich actief registreren als donor, straks zal iedereen potentieel donor zijn, zolang daar niet actief bezwaar tegen is gemaakt. Van een ‘nee, tenzij’-systeem, gaat Nederland naar ‘ja, tenzij’. De Eerste Kamer moet de wet nog goedkeuren.

De wet leidde tot een controverse met als gevolg dat veel mensen nu bewust de keuze maken om geen donor te zijn. Uit de cijfers van het CIBG blijkt dat 18.890 mensen hebben ingevuld geen toestemming te geven voor het donatie na overlijden.

Uit de nieuwe registraties blijkt dat 1.626 mensen wel toestemming hebben gegeven om donor te zijn. Ook hebben 1.205 mensen ingevuld donor te willen zijn met een donatiebeperking. Nog eens 2.644 hebben een verandering aangebracht in hun donorcodicil en aangegeven dat ze wel toestemming geven. De website van het Donorregister was donderdagavond moeilijk te bereiken.

In Nederland staan momenteel 5.933.742 mensen in het donorregister. Bijna de helft daarvan geeft aan te willen doneren. 1,5 miljoen mensen geeft aan geen organen af te willen staan. De rest van de mensen die in het donorregister staan, stellen voorwaarden aan orgaandonatie.