documentaire

100 jaar Schiphol: Luchtzaken onder de zeespiegel NPO 2, 21.00-22.00u.

Luchthaven Schiphol bestaat vandaag precies honderd jaar. Op 19 september 1916 landde voor het eerst een vliegtuigje op een stuk boerenland bij het toenmalige fort Schiphol, ruim vier meter onder zeeniveau. Inmiddels is Schiphol uitgegroeid tot de op vier na drukste luchthaven van Europa.

Deze documentaire van Tonko Dop behandelt in een uur de ontwikkelingen van de afgelopen honderd jaar: de groei, het protest, het economisch belang en, de concurrenten. De uitbreiding had grote gevolgen voor het milieu en omwonenden. Er moest zelfs een heel dorp wijken. Een oud-inwoner van het voormalige dorpje Rijk: „De Kaagbaan liep bij mijn vader en moeder precies door het hart van de kamer.” Dop spreekt met nazaten van luchtvaartpioniers, vrijwel alle Schipholdirecteuren van de afgelopen decennia, omwonenden en politici. Voorafgaand aan de documentaire wordt er rechtstreeks geschakeld met Schiphol, waar koning Willem-Alexander op dat moment een rondleiding krijgt. In het Amsterdam Museum is ondertussen een interactieve tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de luchthaven.