Deutsche Bank wijst schikking van 14 miljard af

De bank onderhandelt met het Amerikaanse ministerie van Justitie over de hypotheekproducten die tot de kredietcrisis leidden.

Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt.
Het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt. Foto Kai Pfaffenbach / Reuters

Deutsche Bank heeft een schikkingsvoorstel van het Amerikaanse ministerie van Justitie van 14 miljard dollar (12,5 miljard euro) afgewezen. Dat heeft de bank vrijdag bekendgemaakt op haar website. Het is voor het eerst dat het bedrijf bevestigt in onderhandeling te zijn met het ministerie over een schikking rond de dubieuze hypotheekpraktijken die vooraf gingen aan het begin van de crisis in 2008.

De onderhandelingen tussen Deutsche Bank en het Amerikaanse ministerie draaiden om zogenoemde residential mortgage backed securities (rmbs). Dat zijn effecten op basis van herverpakte woninghypotheken.

In de crisis bleken veel van de hypotheken te eenvoudig verleende rommelhypotheken te zijn, die veel huiseigenaren zich door de gestegen rente niet konden permitteren. Daardoor bleek ook de waarde van die pakketten veel lager dan voorzien. Veel investeerders, zoals het Nederlandse pensioenfonds ABP, leden grote verliezen. De banken wordt verweten dat ze wisten dat de hypotheken te weinig om het lijf hadden om de prijs van de pakketten te rechtvaardigen.

Het schikkingsvoorstel van 14 miljard was een openingsbod, zegt Deutsche Bank:

“Deutsche Bank is niet van plan om een schikking voor deze vorderingen te treffen voor bedragen die ook maar in de buurt komen van het genoemde cijfer. De onderhandelingen zijn pas net begonnen.”

Eerder schikten onder meer Citigroup en JPMorgan Chase & Co met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Begin dit jaar ging Goldman Sachs akkoord met een schikking van 5 miljard dollar (4,4 miljard euro).

De koers van Deutsche Bank zakte na de opening van de beurzen enkele procenten in.