Bulgarije krijgt 108 miljoen euro om migranten te weren

Het land zegt sinds juni te maken te hebben met een stijgend aantal vluchtelingen aan zijn grenzen.

Turkse grenspolitie woensdag op de grens met Bulgarije.
Turkse grenspolitie woensdag op de grens met Bulgarije. Foto Nikolay Doychinov / AFP

De Europese Unie geeft 108 miljoen euro aan Bulgarije om zich te beschermen tegen illegale migratie. Daartoe hebben de 27 EU-leiders vrijdag besloten, maakte EU-president Jean-Claude Juncker bekend, op de eerste top zonder de Britten.

Bulgarije had om 160 miljoen euro gevraagd. Het land zegt sinds juni te maken te hebben met een stijgend aantal vluchtelingen aan zijn grenzen.

Lees ook over de eerste EU-top zonder de Britten Wat willen de lidstaten zonder de Britten?

“Bulgarije wordt niet alleen gelaten”, zei Juncker op een persconferentie in Bratislava (Slowakije), waar de regeringsleiders vrijdag bijeen zijn gekomen om te praten over het migratievraagstuk en veiligheid. “Het land staat voor een serieus probleem, maar het is ook een probleem voor de EU als geheel.”

Bulgarije grenst aan Turkije. In 2015 trokken meer dan een miljoen mensen vanuit het Midden-Oosten en Afrika naar Europa, vooral via Turkije en Griekenland.

Lees ook: Is Bulgarije voor migranten de nieuwe route naar Europa?

Solidariteit

De top in Bratislava is informeel van aard en een opstapje naar die in Rome in maart. De bijeenkomst is ook bedoeld om de eenheid van de EU te versterken, na het Britse besluit om de EU te verlaten. “We hebben een gevoel van solidariteit nodig”, zei bondskanselier Angela Merkel. Mark Rutte benadrukte dat de EU “terug naar de kerntaken” moet.

Twitter avatar MinPres Minister-president We hebben een EU nodig die zich houdt aan afspraken en levert op onderwerpen die er concreet toe doen. #Bratislava #EU27

Binnen Europa bestaat grote onenigheid over de aanpak van de migratiestroom. Oost-Europese landen als Slowakije, Polen en Hongarije willen geen verplichte opname van vluchtelingen, zoals de EU heeft besloten. De Hongaarse premier Viktor Orbán noemt het immigratiebeleid “zelfdestructief”.