In beeld

‘Boom alone’

Grote favoriet deze maand onder de inzendingen van de NRC-Kamera Express Fotowedstrijd is de alleenstaande boom. Waarom houden we zo van dat beeld van een eenzame boom?
Het thema van de maand september is 'Landschap'. Opvallend aan de inzendingen tot nu toe is het grote aantal bomen dat gefotografeerd is: bomen bij ondergaande zon, bij opkomende zon, bij regen, bij mist, langs de weg, langs het water, aan de rand van het bos.
Anton Lemmers
Nederland houdt van zijn landschap, tenminste fotograferend Nederland. Nooit eerder liepen er zoveel inzendingen binnen voor onze fotowedstrijd Maar wat je vooral veel ziet: alleenstaande bomen.
Jan Breedeveld
Dat heeft alles te maken met onze afkomst.
Patrick van Gemert
“Wij mensen komen oorspronkelijk uit de savanne”, zegt Paul Steenhuis, chef kunstredactie van NRC.
René Jongsma
"Daardoor zit in ons esthetisch systeem gebakken dat wij van open landschappen houden, maar liefst wel met een beetje beschutting. Dus met hier en daar wat struiken en een boom."
Cor Boers
"Zo kun je je vijanden zien, maar je kunt je ook verbergen. Dat is wetenschappelijk vastgesteld."
Gerard Veenhof
"Dat reflecteert zich onder meer in wat wij in kunst mooi vinden”, aldus Steenhuis.
A.M. Specken
Twee Russische kunstenaars, Vitaly Komar en Alexander Melamid, onderzochten wat mensen over de hele wereld mooie kunst vinden.
Maaike Eijkman
Daaruit bleek dat van Amerika tot Polen en van Rusland tot China mensen schilderijen het meest waarderen waarop ook één of enkele bomen stonden.
Maria van Dorst
De natuur blijft sowieso een romantische aantrekkingskracht op de mens hebben.
J.H. Bolhaar
"Het is sprookjesachtig om samen verliefd onder een boom te zitten. Er zijn niet voor niets ook zoveel gedichten over geschreven."
Danielle Bosma
"Maar daarnaast wordt juist ook de gedachte om alleen achter te blijven aangewakkerd, het gevoel van eenzaamheid."
Marlies Prieckaerts
"Daarom zie je ook zoveel ‘verlaten’ bomen bij de inzendingen. De droefheid druipt er bijna vanaf.”
Cheyenne
“Maar los van dat alles: een boom alleen in een verder kaal landschap is natuurlijk ook grafisch gewoon een heel erg mooi beeld”, zegt Steenhuis.
Lieuwkje Vlasma
“En de verdere invulling mag iedereen er dan helemaal zelf bij bedenken.”
Peter Laarakker
Meedoen aan de NRC Fotowedstrijd met thema ‘Landschappen’ kan nog tot tot 30 september 17.00 uur. In oktober volgt er een nieuw thema.
Marjolein Parijs