Bijna 80 procent van de aardgasvoorraad opgebruikt

De gaswinning kan echter nog jaren doorgaan.

Een productietoren van de NAM nabij 't Zandt
Een productietoren van de NAM nabij 't Zandt Vincent Jannik/ANP

Sinds de ontdekking van de gasvelden in Groningen in 1959 is bijna 80 procent van de Nederlandse aardgasvoorraad opgebruikt. De afgelopen 57 jaar is er ruim 3582 miljard kubieke meter gewonnen, er is nu nog 940 miljard van over. Driekwart daarvan bevindt zich onder Groningen, blijkt uit cijfers van het CBS.

Het CBS verwacht dat die hoeveelheid nog genoeg is voor zeventien jaar aan gaswinningen. Opvallend is echter dat voor die berekening gebruik wordt gemaakt van de cijfers uit 2015, toen de gaswinning in Groningen met 30 miljard kubieke meter hoger lag dan de woensdag besloten 24 miljard. De kans is daarom groot dat er nog langer dan zeventien jaar gas gewonnen kan worden.

Lees ook het verslag ‘in vier slogans’ van afgelopen woensdag : Minder gas en minder NAM a.u.b.!

Doordat de gaswinning de afgelopen jaren teruggeschroefd werd, daalde ook het jaarlijkse percentage inkomsten van de overheid dat van gas afkomstig is. Dat schommelde jarenlang tussen de 6 en 9 procent, terwijl het in 2015 nog maar om 3 procent ging.

Opmerkelijk is verder dat vorig jaar de hoeveelheid aardgas juist toenam met 8 miljard kubieke meter. Dat komt volgens het CBS door een herberekening van de bruikbare hoeveelheid gas die in de grond zit. Die bleek groter dan verwacht.