Bestand Oost-Oekraïne al 30 keer geschonden

Het staakt-het-vuren dat sinds woensdagnacht van kracht is in het oosten van Oekraïne is afgelopen etmaal 30 keer geschonden door pro-Russische separatisten. Dat meldt het perscentrum van de Oekraïense legerleiding op zijn Facebookpagina. Het Oekraïense leger zegt de wapenstilstand wel te respecteren. Die claim is nog niet bevestigd door onafhankelijke bronnen.

De beschietingen waren in gebieden rond Donetsk, Loegansk en Marioepol. Zo lijkt het zevendaagse bestand, dat woensdag in Kiev werd bekendgemaakt, al bij aanvang mislukt.

Donderdag meldden waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid in Europa (OVSE) nog dat de strijdende partijen het bestand grotendeels leken na te komen. De Duitse BZ-minister Steinmeier toonde zich eveneens hoopvol over de kans van slagen van het bestand. „Het laat zien dat als de politieke wil er is, de partijen de situatie onder controle kunnen houden”, aldus Steinmeier donderdag tijdens een bezoek aan de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk.

Een blijvend staakt-het-vuren is een eerste stap in de richting van de implementatie van vredesakkoord Minsk II. Daarna zal Oekraïne zich moeten buigen over wetswijzigingen en meer autonomie voor de oostelijke provincies Donetsk en Loegansk. Eerdere pogingen tot een staak-het-vuren in het conflict, dat sinds 2014 ongeveer 9.500 dodelijke slachtoffers eiste, mislukten vrijwel direct.