Arrogant ManUnited afgestraft

Europa League

Veel wisselingen en Zlatan op de bank. United begon niet op volle sterkte tegen Feyenoord en verloor (1-0). Job done.

Feyenoord-middenvelder Tonny Vilhena na de beslissende 1-0 in de Europa League-wedstrijd tegen Manchester United. Verdediger Terence Kongolo deelt in de vreugde.
Feyenoord-middenvelder Tonny Vilhena na de beslissende 1-0 in de Europa League-wedstrijd tegen Manchester United. Verdediger Terence Kongolo deelt in de vreugde. Foto OLAF KRAAK/ANP

José Mourinho loopt even na negen uur op zijn gemak de perszaal van de Kuip binnen. Een van de grootste coaches van dit tijdperk, met acht landstitels en twee Champions League-zeges, neemt plaats in een leren stoel met een Feyenoord-logo. Iedereen in de ruimte zweet, behalve hij. Een gevoelige 1-0 nederlaag van zijn Manchester United, maar Mourinho oogt onaangedaan.

In staccato, met korte zinnen, mompelt hij dat zijn miljoenenploeg in de eerste helft zonder „ambitieuze houding” speelde. „Ik zeg niet slecht. Maar niet met de ambitie om de wedstrijd te winnen.” Zijn team was verzwakt, hij had acht wisselingen doorgevoerd ten opzichte van zaterdag tegen Manchester City, en startte zonder eerste spits Zlatan Ibrahimovic. „Oké, ik wisselde acht spelers, maar ik speelde met een goed team.”

Na tien minuten is de persconferentie afgelopen. „Thank you, guys.” Op naar Rotterdam The Hague Airport, waar ruim een uur later de vlucht naar Manchester vertrekt. Job done, een nederlaag, maar ach, die komt niet hard aan bij Mourinho. De Europa League is geen prioriteit dit seizoen. „Dit is een toernooi waar we niet willen zijn”, zei hij al op woensdag. Dit vlekje, zo zal hij analyseren, repareren ze vast in het vervolg van de groepsfase – met nog vijf wedstrijden te gaan.

Mes op de keel

Feyenoord trof Manchester United zo beschouwd op het juiste moment, nu er nog niet met het mes op de keel gespeeld hoeft te worden, nu Mourinho spelers een kans geeft die dit seizoen nog nauwelijks minuten hadden gemaakt. Vijf spelers beginnen voor het eerst in de basis, wedstrijdritme ontbreekt. „Ik kan niet van hen verwachten dat de intensiteit en de scherpte er is”, verklaart Mourinho.

Het optreden van Manchester United heeft zo iets arrogants, de bankspelers die mogen opdraven voor een tussendoortje aan de overzijde van de Noordzee. Die gelatenheid opent voor Feyenoord de deur naar een stunt, precies een jaar nadat Manchester United in Eindhoven ook door PSV werd gevloerd.

Manchester United maakt er een levenloos optreden van, zonder creatieve injecties. Weliswaar met motor Paul Pogba als de duurste speler ter wereld op het middenveld, maar ook hij speelt met de handrem erop. Hij wordt hier en daar afgebluft door Feyenoord-frontvechters Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena. Feyenoord toont zich volwassen, vol wilskracht en verdedigend als een blok beton. Het is een type voetbal dat aanschuurt tegen de PSV-filosofie in Europees verband: zekerheid boven risicovolle aanvalsdriften. Coach Giovanni van Bronckhorst: „We hebben er alles aan gedaan om Manchester niet gevaarlijk te laten worden.”

Het is een schaakspel in de Kuip, die door extra veiligheidsmaatregelen met netten om het veld oogt als een ren; met Feyenoord, dat gezien de onbalans in het internationale krachtenveld, gepakt zou moeten worden door de haantjes van United. Maar het is een gelijkwaardige proef, die lang wordt beheerst door afstandsschoten. Manchester is iets gevaarlijker, Feyenoord klampt aan, is blij dat het de sterren kan bijbenen.

De Kuip, die met slechts dertigduizend toeschouwers is gevuld, op een capaciteit van zo’n vijftigduizend, ook een maatregel om nieuwe, zware straffen van de UEFA te voorkomen. Maar het oogt vol, het voelt vol, het klinkt vol. In alles is het nog het theater van de hoop, ondanks de beperkingen. Het zindert, het prikkelt – het is zo’n avond die het Nederlands voetbal goed kan gebruiken in tijden van malaise.

Mourinho die snel in de tweede helft in één klap drie wissels uitvoert, hoogst ongebruikelijk, wellicht hoopt hij op een schokeffect na een belabberd eerste bedrijf. Hij brengt Memphis Depay, Zlatan Ibrahimovic en Ashley Young.

Zlatan is gretig en zorgt voor meer schwung, meer verrassing. Depay, hongerig als hij is na slechts één minuut speeltijd dit seizoen, krijgt een kwartier voor tijd een kansje, maar schiet hoog over.

Dan is daar de 78ste minuut, een spaarzame uitbraak over rechts. Invaller Bilal Basacikoglu geeft de bal mee op de Deense spits Nicolai Jørgensen, die duidelijk in buitenspelpositie staat, hij rukt op over de flank, Jens Toornstra dient in de punt als bliksemafleider, achter hem komt Vilhena in vrijheid opgestoomd: hij maakt het af met een linkse schuiver in de linkerhoek. Een buitenspelgoal, maar niet afgevlagd.

Alarmfase één

Pijnlijk moment voor Depay kort voor tijd als zijn vrije trap hoog over de goal waaiert, in de veiligheidsnetten. Dan nog even alarmfase één voor Feyenoord, in blessuretijd: een vrije trap op een riskante positie, Zlatan neemt een aanloop van een meter of vijf. Hij poeiert hard door de muur, recht in de handen van doelman Brad Jones. Met kunst- en vliegwerk houdt Feyenoord stand in de slotfase.

„Het is geweldig mensen, Feyenoord wint met 1-0 van ManUnited”, roept stadionspeaker Peter Houtman. „Dat vieren we wel even.” Zlatan, Depay, Pogba, ze druipen af. De Kuip danst op een zomerse avond, rood siervuurwerk schittert in de lucht, opwinding trekt over de tribunes. De arrogantie is afgestraft.