‘Apple moet 105 miljoen extra belasting betalen in Japan’

Belastingontwijking

Weer is Apple verwikkeld geraakt in een belastingrel, dit keer in Japan. Amerikaanse bedrijven hebben het voor Apple opgenomen.

Foto Reuters

Technologiebedrijf Apple moet 12 miljard yen (105 miljoen euro) aan achterstallige belasting betalen aan de Japanse Belastingdienst. Dat meldden lokale media vrijdag. Het zou gaan om belasting over royalties met betrekking tot software voor muziekprogramma iTunes voor in iPhones. Die belasting heeft een lokaal dochterbedrijf van Apple betaald aan een Ierse holding, om de winst te drukken.

Het is het tweede belastingschandaal waarin de Amerikaanse multinational in korte tijd verwikkeld is geraakt. De Europese Commissie oordeelde vorige maand dat Apple 13 miljard euro aan achterstallige belasting moet betalen aan de Ierse Belastingdienst. Volgens de Commissie heeft de Ierse Belastingdienst Apple een speciale behandeling gegeven, die neerkomt op ongeoorloofde staatssteun.

Zowel Apple als Ierland maakt bezwaar tegen het besluit van de Commissie. Topman Tim Cook van Apple noemde de naheffing in een interview in The Irish Independent „politieke onzin”.

Apple krijgt steun van bestuursvoorzitters van de grootste bedrijven in de Verenigde Staten, meldde de Britse zakenkrant Financial Times vrijdag. Een groep van 185 Amerikaanse bestuurders heeft de leiders van de lidstaten van de Europese Unie gevraagd het besluit van de Commissie ongedaan te maken. Ze noemen de poging om Apple 13 miljard achterstallige belasting te laten betalen een „pijnlijke, zelf toegebrachte wond”.