VS betalen familie drone-slachtoffer 1 miljoen euro

Een 37-jarige Italiaanse hulpverlener werd vorig jaar gedood bij een Amerikaanse drone-aanval.

Foto: EPA / Yahya Arhab

De Amerikaanse regering heeft ingestemd 1 miljoen euro te betalen aan de nabestaanden van een Italiaanse hulpverlener die vorig jaar gedood werd bij een drone-aanval. Dat meldt The Guardian op basis van de Italiaanse krant La Repubblica.

De 37-jarige Giovanni Lo Porto werd samen met de Amerikaanse arts Warren Weinstein tot aan zijn dood vastgehouden door Al-Qaedastrijders. De twee werden respectievelijk al sinds 2011 en 2012 gegijzeld door de terreurbeweging op de grens tussen Afghanistan en Pakistan. Volgens de familie van de Italiaan was er bijna een doorbraak in de onderhandelingen over de vrijlating van de twee.

Bij het bombardement kwamen ook de gijzelnemers om, onder wie een prominent Al-Qaedakopstuk en de Amerikaanse Al-Qaedawoordvoerder Adam Gadahn, beter bekend als Azzam Al-Amriki (Azzam de Amerikaan).

Obama belde na de aanval naar de familie van één van de slachtoffers. Daarna bood hij publiekelijk zijn excuses aan: “Als president en opperbevelhebber neem ik de volledige verantwoordelijkheid voor al onze antiterroristische activiteiten. Ik vind het heel erg wat er is gebeurd en bied namens de Amerikaanse regering onze diepste verontschuldigingen aan de familie aan.”

Lees ook: Pijnlijke primeur: drone-aanval doodt gijzelaars

Onnauwkeurigheid drone-aanvallen

Voor zover bekend was het de eerste keer dat onschuldige gijzelaars per ongeluk werden gedood bij een Amerikaanse drone-aanval. Dit leidde ertoe dat het Witte Huis ongekende openheid betrachtte over de pijnlijke aanval. NRC-redacteuren Toon Beemsterboer en Maartje Somers schreven toen dat normaal gesproken details over specifieke aanvallen zorgvuldig geheim worden gehouden voor journalisten en mensenrechtenorganisaties.