ACM: tarief ziekenhuis moet openbaar

De zorgverzekeraars tarieven openbaar moeten maken voor de medische behandelingen tot het tarief van 885 euro, de grens van het maximale eigen risico.

Foto ANP

De ziekenhuistarieven in Nederland moeten openbaar gemaakt worden. De zorgverzekeraars zouden dat moeten doen voor de medische behandelingen tot het tarief van 885 euro, de grens van het maximale eigen risico.

Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de belangrijkste bewaker van gezonde concurrentieverhoudingen, vrijdag bekendgemaakt.

De toezichthouder doet dat op het moment dat er „veel discussie” is over de geheime ziekenhuistarieven. Zorgverzekeraar CZ besloot begin augustus als eerste verzekeraar alle tarieven te publiceren die tot 885 euro met alle ziekenhuizen zijn afgesproken. Op die manier wordt het voor patiënten voor het eerst mogelijk vooraf tarieven te vergelijken.

Immense prijsverschillen

Dat kan van groot belang zijn omdat de prijsverschillen tussen ziekenhuizen bij sommige behandelingen immens blijken te zijn. „De keuze voor het ene of het andere ziekenhuis voel je in je portemonnee”, laat ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn in een schriftelijke verklaring weten.


NRC inventariseert met hulp van lezers de prijzen in de zorg. Lees ook:
: ‘Tweemaal zo duur? Oh, dat is historisch bepaald’

De oproep van de mededingingsautoriteiten om de tarieven te publiceren komt bijna negen jaar nadat de eerste prijzen in de zorg werden geliberaliseerd. Tot 2008 stelde de overheid de zorgtarieven vast. Sindsdien zijn veel tarieven geheim.

Volgens een woordvoerder is de toezichthouder al langer bezig met dit onderwerp. Vorig jaar kondigde Fonteijn in NRC aan voorstander te zijn van openbare tarieven zolang de onderhandelingen zijn afgerond. In de praktijk blijken verzekeraars en ziekenhuizen echter het hele jaar door met elkaar te onderhandelen.

Volgens de ACM is het van belang dat verzekeraars de tarieven publiceren en niet ziekenhuizen. Want anders zou het ziekenhuis dat klaar is met onderhandelen na publicatie benadeeld worden door ziekenhuizen die daarna met hogere tarieven als beginbod kunnen onderhandelen.