Woede over soepbus in Witte de With

Drugsverslaafden

Het drukke uitgaansgebied trekt zwervers en verslaafden, die van de bezoekers eten krijgen.

Ondernemers in de populaire Witte de Withstraat zijn woest over het plan van stichting De Ontmoeting om elke vrijdagavond een soepbus in een van de zijstraten van de Witte de Withstraat neer te zetten. „Doel is om een groep verslaafden die de terrassen er afstruint beter te leren kennen”, zegt teamleider Adjo de Bruijne van de stichting.

„Het is voor de zomer afgesproken met de directie veiligheid van de gemeente. We kunnen 30 tot 40 daklozen brood en soep geven. We staan er tussen 21:30 en 23:30, dan is de overlast het grootst.”

Barman Desmond Hoppenbrouwers van café de Witte Aap kan het niet geloven. „Dit is vragen om problemen. Er lopen dan zeker 3.000 man door de straat. Daar komt geheid ruzie van.”

Dit jaar is de overlast van junkies die de terrassen afstropen verschrikkelijk, zegt mede-eigenaar Jan Wouters van café Opa in de Witte de Withstraat. „Ze pikken zo de biefstukjes van de borden.”

In het straatje achter zijn café, de Kromme Elleboog, zit een verzamelpunt voor dealers en gebruikers van hard drugs. Hij wijst naar een hoge stoeprand tegen het hek van de parkeergarage. „Daar zitten ze op te gebruiken, daarna vallen ze in slaap. Soms zit er wel vijftien of twintig man.”

Er liggen plastic zakjes op het beton waar volgens Wouters drugs in gezeten hebben, stukjes zilverpapier en een leeggedrukte strip methylfenidaat, een pepmiddel dat onder de merknaam Ritalin voorgeschreven wordt bij ADHD. Het staat ook als harddrug in de Opiumwet geregistreerd.

Enkele weken geleden vloog de achterkant van de winkel van zijn buurman in de fik, skateshop RSI The Attraction. „Ze weten niet wie de brand aangestoken heeft. Maar ik denk die junkies”, zegt Wouters. „Een paar geparkeerde scooters zijn in brand gestoken, de vlammen zijn overgeslagen op de winkel.” De eigenaar, Ronald Veldhuizen, kijkt sip. „Ik heb enorme schade.” De verslaafden zitten er elke nacht. „Hier hangen geen camera’s, die hangen aan de voorkant, in de straat. Daarom komen ze allemaal hier.” Een soepbus bij de Witte de Withstraat is een slecht idee, vindt Wouters. „Dat trekt meer junks.”

Wijkagenten twitterden afgelopen weken dat ondernemers en Rotterdammers op de terrassen moeten stoppen met geld en eten geven aan bedelaars. „Ze kopen er drugs van”, zegt agent Wim Rietveld. „Zo houd je het probleem in stand.”

    • Lucette Mascini