Waterland zet afvalverwerker Attero (ex-Essent) in de verkoop

Fusies en overnames

Een nieuwe overname in de maak: de internationale interesse voor Attero kan mogelijk meer dan 1 miljard euro opleveren.

Biogasverzamelleiding van Attero.
Biogasverzamelleiding van Attero. Foto Remko de Waal/ANP

De investeerders van Waterland tonen dat je met afval veel geld kunt verdienen. Twee jaar geleden kocht de financiële partij afvalverwerkingsbedrijf Attero, voortgekomen uit energiebedrijf Essent, voor 170 miljoen euro van een groep Nederlandse gemeenten en provincies. Nu staat het te koop en circuleren bedragen van 1 miljard euro en meer.

Het bedrijf (800 werknemers) verwerkt meer dan 20 procent van al het huishoudelijke afval, vooral in Zuid- en Oost-Nederland. Op een omzet van 340 miljoen euro maakte het concern vorig jaar 50 miljoen euro winst.

Attero bevestigde woensdag geruchten dat de eigenaren het bedrijf in de etalage zetten. Als directe reden wordt genoemd de grote „internationale belangstelling voor een overname van Attero”. Persbureau Reuters meldde eerder dit jaar dat met name Chinese partijen geïnteresseerd zouden zijn in de technologie van Attero. Op vijftien locaties wekt het concern jaarlijks voldoende energie op voor 350.000 huishoudens.

Investeerder Waterland toont zich met het voornemen meer een passant dan de bedoeling was. Toen de 116 gemeenten en 6 provincies het afvalverwerkingsbedrijf in 2014 verkochten, was de doelstelling een koper voor langere termijn te vinden. „De nieuwe eigenaar moet in ieder geval een stabiele partij zijn die continuïteit biedt en wil investeren in de toekomst van Attero en zijn medewerkers”, zei het bedrijf toen.

Het afvalverwerkingsbedrijf raakte sinds de overname een paar keer in opspraak. Zo keerde het in de eerste anderhalf jaar meer geld uit aan zijn nieuwe eigenaar dan waar die het voor kocht. Ook de verhoudingen met de werknemers zijn de laatste jaren rap verslechterd. Dit jaar maakte de FNV na een intern onderzoek bekend dat de werknemers van Attero hun aandeelhouder wantrouwen.